Исклучително е важно на каква даска ја сечете храната | Еден вид треба да се избегнува

233

Во зависност од видот на даската за сечење што ја користите во кујната, вашите садови може да бидат контаминирани со микропластика.

На пример, сечењето моркови на пластична табла може да произведе дури 15 милиграми микропластика по сечење, што е приближно 50 грама годишно – тежина на десет пластични кредитни картички.

Неодамнешната студија објавена во списанието „Екотоксикологија и јавно здравје“ дава загрижувачка проценка за вкупната годишна изложеност на микропластика по лице кое користи пластични кујнски даски.

Микропластиката не е само еколошки проблем; пронајдена е во човечките бели дробови, крвта, па дури и во плацентата. Научниците предупредуваат дека микропластичните форми може да се мешаат во дигестивниот и респираторниот систем, додека хемиските адитиви од нив може да го нарушат ендокриниот и репродуктивниот систем.

Држете се до дрвени даски

Доказите покажуваат дека микропластиката има сериозно влијание врз јавното здравје. Бидејќи повеќето пластики не се разградуваат во околината, овие мали пластични честички можат да апсорбираат хемиски загадувачи и микроорганизми кои претставуваат ризик за здравјето на луѓето.

Истражувањата покажаа дека животните изложени на микропластика може да доживеат доцнење во развојот, промени во однесувањето, неплодност и ослабен имунолошки систем.

И покрај тешкотиите во избегнувањето на микропластиката, некои земји преземаат чекори за борба против овој проблем. Како поединци, можеме да ги замениме пластичните даски за сечење со стакло, мермер, бамбус или дрвени опции. Дрвените табли не само што се поекономични, туку имаат и природни антимикробни својства.

Покрај тоа, постојат неколку чекори што можеме да ги преземеме за да ја намалиме нашата изложеност на микропластика во секојдневниот живот, како што се избегнување на пластика за еднократна употреба и филтрирање на нашата вода за да се намали присуството на микропластика. Редовното бришење прашина во домот може да помогне и во намалување на микропластичните влакна кои можат да се најдат во храната.