Витамин поврзан со три пати поголем ризик од смрт | Ако го имате премалку, може да бидете изложени на ризик од опасна болест!

719

Поголем ризик од развој на деменција е забележан кај постарите лица со ниско ниво на витамин Б9, покажа истражувањето.

Ниските нивоа на овој витамин, попознат како фолати, исто така се поврзани со прерана смрт

Експертите од САД и Израел велат дека нивото на фолати кај постарите лица треба рутински да се следи и, доколку е потребно, да се компензира за недостатокот.

Фолната киселина му помага на телото да произведе здрави црвени крвни зрнца, а може да се најде во некои намирници.

Истражување

Студијата, објавена во списанието Evidence Based Mental Health, беше спроведена во Израел на повеќе од 27.000 луѓе, на возраст од 60 до 75 години.

Ниту еден од групата испитаници немаше дијагноза на деменција пред почетокот на студијата и тие дадоа примероци за да утврдат дали имаат дефицит на фолати.

Нивната состојба била следена од јануари 2013 до октомври 2017 година за да се утврди дали ќе развијат деменција. Дефицит на фолати е забележан кај 3418 испитаници.

Истражувачите откриле дека недостатокот на фолати е поврзан со значително зголемен ризик од деменција и смрт воопшто.

Малку повеќе од 1,5 пати поголем ризик од развој на деменција и три пати поголем ризик од смрт во текот на периодот на следење е забележан кај лицата со дефицит на фолати.

Авторите на студијата напишале: „Концентрациите на фолна киселина може да функционираат како биомаркер за модифицирање на ризикот од деменција и смртност во староста“.

Импликации

„Импликациите за политиката за јавно здравје вклучуваат следење на нивоата на фолати кај постарите лица, воведување превентивни мерки како дел од спроведената терапевтска стратегија и редовно следење на клиничките резултати на пациентите.“

На бремените жени претходно им се советувало да земаат синтетички фолат во форма на фолна киселина. Ова го промовира развојот на мозокот, черепот и ‘рбетниот мозок на детето за да се избегнат дефекти на невралната туба, како што е спина бифида.

Новите истражувања покажуваат дека оваа политика би можела да има и други придобивки. Повеќето возрасни и деца можат да земаат фолна киселина, но таа не е за секого.

На луѓето со одредени состојби, како што се оние со рак, недостаток на витамин Б12, подложени на дијализа на бубрези и пациенти со импланти на стентови, им се советува да се консултираат со лекар пред да земаат суплементи, пишува Хина.