МЕТЕОРОПАТИ | Природата се буди, луѓето се жалат на здравјето

846

Метеоропати, луѓето кои посилно реагираат на ненадејните временски услови, тешко го поднесуваат ред сонце, ред облаци.

– Решението за хроничните пациенти е редовно да земаат лекови, другите да се свртат кон здрави животни навики

Доаѓа долгоочекуваната пролет, природата се буди, а многумина се жалат на разни здравствени проблеми: болки во зглобовите или целото тело, главоболки и раздразливост, недостаток на енергија и волја.

Ред сонце, па ред облаци не им е убаво на сите: има метеоропати, луѓе кои посилно реагираат на ненадејните временски услови, но поради своите проблеми не можат да сметаат на боловање, а понекогаш ниту на разбирање од најблиските во нивната околина од истите проблеми во рана пролет. Многумина проблемите на метеоропатите не ги сфаќаат сериозно.

Д-р Нинослава Михајловиќ, специјалист невролог, објаснува дека на телото му треба време да се прилагоди на наглите временски услови и дека во тој период може да настанат различни проблеми.

– Метеоропатските проблеми се објаснуваат со влијанието на променливите временски услови, особено со преминот од студено во топло време, на хипоталамусот и хипофизата, важни жлезди во мозокот, со зголемено производство на таканаречен хормон на стрес, што некои луѓе го чувствуваат како раздразливост или анксиозност. Истовремено доаѓа до намалено лачење на ендорфини, невротрансмитери, супстанца која во нашиот мозок меѓу другото има улога и во сузбивање на болка и затоа се зголемува прагот на чувствителност на болката. Физиката ја објаснува зголемената чувствителност на болка со намалување на атмосферскиот притисок, како резултат на што телото шири течности и гасови кои вршат притисок врз ткивата и го зголемуваат чувството на болка. Тоа особено се однесува на ткивата кои се воспалително оштетени или повредени – објаснува Д-р Михајловиќ.

Замор и лошо расположение

Д-р Михајловиќ наведува и дека симптомите на метеоропатијата зависат од возраста, полот и општата здравствена состојба на личноста. Најчести проблеми се јавуваат кај постарите лица, но и кај децата. Младите чувствуваат помалку метеоропатски проблеми и доколку ги имаат се изразуваат како замор, поспаност, промени во расположението, намалена концентрација или нерасположение.

– При промена на атмосферските услови помладите често се жалат на главоболки, особено на мигрена, апатија, лош сон и лошо расположение. Кај постарите, пак, покрај сето ова често се јавуваат и ревматски болки, флуктуации на крвниот притисок, влошување на проблемите со срцето или дишните патишта, болки на местото на старите лузни, повреда или скршеница на коска. Почести се нападите на жолчката или бубрезите, како и влошување на гастроинтестиналните проблеми – вели д-р Михајловиќ.

Тој додава дека проблемите во вид на вртоглавица и „тежина“ во главата, со намалување на концентрацијата и заматен вид, не се главоболки во вистинска смисла, освен ако се работи за мигрена.

Овие симптоми најчесто се јавуваат при промена на атмосферскиот притисок или нагли промени на температурата. Кога времето ќе се стабилизира, проблемите исчезнуваат.

Телото особено тешко поднесува промени во полнежот и акумулација на позитивни јони во атмосферата, додека негативните јони добро делуваат на организмот, посочува докторката и потсетува дека, планината Златар е познат по високата концентрација на негативни јони во воздухот и затоа престојот овде е особено пријатен за пациентите со срцеви проблеми.

Иако се чини дека тешкотиите поврзани со промените што ги носи секогаш непредвидливото време – било да е тоа нагло затоплување или дождлив период – не се нешто на кое може да се влијае, докторката тврди дека е можно да се спречат метеоропатските проблеми.

– Бидејќи здравиот организам не ја чувствува промената на времето помалку или воопшто не ја чувствува, важен предуслов за намалување на овие проблеми е доброто општо здравје. Доброто здравје вклучува редовна физичка активност, исхрана богата со природна храна, внесување доволно течности, престој на свеж воздух и воопшто здрав начин на живот. При значителни временски промени или за време на престој во климатски услови различни од вообичаените, важно е луѓето кои имаат некои хронични заболувања редовно да ги земаат сите лекови што им ги препишал лекарот и почесто да се консултираат со него во случај на проблеми – потсетува д-р Михајловиќ.

Ова е особено важно за постарите лица кои страдаат од хронични заболувања како што се ревматоиден артритис, астма, дијабетес, висок крвен притисок, кардиоваскуларни заболувања итн.

Дека времето влијае на здравјето потврдува и студија на истражувачи од Универзитетот во Варшава, објавена минатиот месец во престижното медицинско списание „Plos one“. Во студијата учествувале 450 жени на возраст од 18 до 70 години: 59 жени биле од село, 65 од помалите градови и 326 од нив биле жители на големите градови. Испитаниците ги издвоиле астенијата, нејасните чувства на малаксаност и раздразливоста како најсериозни симптоми поврзани со временските услови.

Емоционалниот стрес е помал кога е сончево

Истражувањето, предводено од д-р Влоѓимјеж Онишченко, од претходните студии наведува дека околу 55% од германското население и 69% од Канаѓаните постари од 60 години се чувствителни на временските услови, односно веруваат дека времето влијае на нивното здравје. Заклучоците од студијата сугерираат дека факторите на околината, како што се климата или времето, можат да влијаат на емоционалната и здравствената состојба на една личност. На пример, се покажало дека емоционалниот стрес се намалува како што се зголемува изложувањето на сонце. Временските услови се поврзани и со напади на паника и сезонско афективно пореметување, кое главно ги погодува жените. Претходна студија открила врска помеѓу временските промени и таканаречениот кластер на главоболки, мигрени, невропатска болка и нарушувања на спиењето кај луѓето.

Полските лекари заклучиле дека луѓето се разликуваат и по нивната чувствителност на временските промени, а најзагрозени се жените, средовечните и анксиозните и депресивните луѓе.