Со помош на Библијата, Newton наводно го пресметал крајот на светот | „Крај на старото доба“

203

Newton, човек чии научни идеи фундаментално го промениле нашето разбирање за светот, сепак не бил имун на ексцентрични идеи и помалку успешни теории.

Иако неговите откритија како гравитацијата и законите на движење се камен-темелници на модерната физика, неговиот личен живот бил обележан со необични верувања и интереси.

На пример, за време на избувнувањето на бубонската чума во Англија во 1665 година, Newton, обидувајќи се да најде лек, на заразените им препорачал чуден лек во форма на „пастили“ направени од жаба во прав и повраќаници од мртви влекачи.

За жал, овој експеримент не ги донесе посакуваните резултати, но ја илустрира тенденцијата на Newton да експериментира и да истражува различни области.

Покрај неговите научни интереси, Newton бил длабоко упатен во алхемијата и теологијата. Неговата строга христијанска вера и верување во светите пророштва на Библијата го навеле да го предвиди крајот на светот во 2060 година. Според пресметките на Newton, ова се засновало на толкувањето на библиските текстови и настани како што е „Големото отпадништво“ во историјата на христијанството.

Интересна теорија

„За Newton, 2060 година би била повеќе како нов почеток. Тоа би било крај на една стара ера и почеток на нова ера. Newton верувал дека ова Царство ќе воведе време на мир и просперитет, време кога луѓето „ќе ги прековаат своите мечеви во плугови и своите копја во српови“ и кога „нациите нема повеќе да креваат меч против нација, ниту да учат повеќе за војна“, изјави Stephen Snobelen, директор на Newton Project Canada.

Иако Newton бил уверен во своите предвидувања, тој исто така признал дека толкувањата на светите текстови се сложени и отворени за различни толкувања. Сепак, неговата фасцинација со теологијата и верувањето во претстојните настани ја обликувале неговата визија за иднината.

И покрај неговите предвидувања за крајот на светот, Newton не бил песимист. Напротив, тој верувал дека после тоа време ќе има нов почеток, со враќањето на Христос и воспоставувањето на „1000-годишното царство Божјо на Земјата“. Оваа визија за иднината му дала надеж и верба во подобро утре.

Како што се приближува датумот што Newton го предвидел како крајот на светот, останува да се види дали неговите предвидувања ќе се остварат или ќе поминат како уште една теорија во низата. Без разлика на исходот, наследството на Newton останува неизбришливо, а неговата љубопитност и генијалност инспирираат генерации научници ширум светот.