Откачено, но може да упали | Сонот за колонизација на Марс e чекор поблиску до реализација, само треба да направиме срамен потег со кој веќе ја уништивме Земјата

298

Тераформирањето на Марс би било залудно ако дозволиме сончевиот ветер повторно да ја однесе атмосферата, а главната одбрана е магнетното поле.

Колонизацијата на Марс е долг сон на човештвото, а од сите планети во Сончевиот систем, Црвената планета е најдобар кандидат за тераформирање. Водата е веднаш под површината и може да поддржува атмосфера слична на Земјата.

Глобалното затоплување како сојузник

Основниот план е да го направиме на Марс истото она што го направивме на Земјата, само на многу повисоко ниво – да користиме стакленички гасови за да го поттикнеме глобалното затоплување на нашиот студен сосед за да добие проточна вода.

Но, и да успее, има голем проблем – Марс нема магнетно поле. Токму магнетното поле ја спасува Земјата од јонизираните честички на сончевиот ветер што инаку би ја бомбардирале површината и би го уништиле животот и го спречуваат сончевиот ветер да ни ја одземе атмосферата, како што тоа го направил на Марс во далечното минато.
Нашата магнетосфера е формирана длабоко внатре, од движењето на железните јони во стопеното јадро, но јадрото на Марс е премногу мало и премногу студено за да создаде магнетно поле.

Досега се сугерирало дека би можеле да создадеме некакво магнетно поле со силни електромагнети на површината или во орбитата, но, како што пренесува Sciencealert, новата студија сугерира многу поефикасно и поевтино решение.

“Сега е време за идеи”

Силното магнетно поле бара силен проток на наелектризирани честички – или внатре во планетата или околу неа. Студијата предлага да се создаде таков проток со помош на природниот сателит на Марс, Pfobos, кој орбитира околу Марс толку блиску што орбитира на секои осум часа.

Идејата е да се јонизираат честичките од Pfobos и да се забрзаат за да се создаде плазма прстен што ќе ја заштити планетата од космичко зрачење и сончев ветер.

Авторите истакнуваат дека се свесни за значителните практични пречки за реализација на планот, но, како што велат, „сега е време за нови идеи и за размислување за решавање на проблемите за да можеме да ги испробаме кога ќе стигнеме на Марс“.