Еве зошто мажите мислат дека туѓата жена е послатка | Жива вистина!

1302

Еве една поучна, стара приказна за мажите и нивните жени.

Во старите времиња, Господ заслепил десет луѓе. Едниот од нив орал земја, другиот ги чувал овците, а третиот ловел … По некое време побарале од Господ:

„Се е тука, но нешто ни недостасува. Досадно ни е“.

Господ им дал тесто и рекол:

„Нека секој од вас нека направи за себе жена по избор: полничка, слаба, висока, малечка … Но, јас ќе им внесам живот“.

Тогаш Господ извадил грутки шеќер и ги ставил пред нив:

“Тука има десет парчиња шеќер. Секој од вас нека земе по едно и дадете го на вашите жени за да ви биде животот посладок”.

Тие тоа го направиле, но Господ се налутил:

“Има еден измамник меѓу вас, бидејќи пред вас имаше 11 парчиња шеќер! Некој земал две парчиња?”

Сите молчеле. Господ ги зел нивните жени и ги измешал, а потоа повторно ги поделил по случаен избор. Оттогаш, девет од десетте мажи мислеле дека туѓата жена е послатка, затоа што го изела дополнителниот шеќер.

Додека само еден од нив знаел дека сите жени се исти, затоа што тој го изел дополнителниот шеќер.