Протекуваат детали за човекот на кој му е вграден чип во мозокот | Го движи маусот со своите мисли

195

Neuralink, медицинската технолошка компанија на Elon Musk, успешно вгради мозочен имплант во човечко тело, што е прва таква процедура за компанијата.

Elon Musk неодамна објави на платформата X дека пациентот добро закрепнува по процедурата. Тој ги истакна ветувачките резултати во откривањето на нервните шила за време на првите тестови.

Сега, Musk посегна повторно преку Х и откри дека првиот човек кој добил мозочен имплант од неговата компанија целосно се опоравил:

„Досега напредокот изгледа многу добро и се чини дека пациентот целосно се опоравил со невролошките ефекти што ги имаме за кои сме свесни. Пациентот сега може да го движи маусот на екранот користејќи ги само своите мисли“, откри Musk преку социјалната мрежа.

Компанијата Neuralink, која во јануари го вгради имплантот во мозокот на човечки пациент за прв пат по добивањето одобрение во септември минатата година, сега се обидува да го натера пациентот да направи што е можно повеќе кликови со глувчето.

Големи планови

Имплантот на Neuralink е дизајниран да им овозможи на луѓето да контролираат паметен телефон или друга технологија со своите мисли. Имплантот содржи 1.024 електроди кои се поврзани со мозокот преку робот со помош на игла. Neuralink бараше пациенти со тетраплегија, состојба која предизвикува парализа на нозете и рацете, за нејзино клиничко испитување. Musk неодамна во X објасни дека целта е човекот да ги контролира уредите со своите мисли, а потоа заклучил:

„Замислете ако Stephen Hawking ја имал оваа опција, да не морал да пишува. Тоа е нашата цел“.

Кога човекот го движи своето тело, одредени делови од мозокот стануваат активни. Електродите ги земаат овие сигнали, овозможувајќи, на пример, идејата за движење за да се контролира курсорот на компјутерот и се планира шестгодишно клиничко испитување.

Musk има големи амбиции за Neuralink, надевајќи се дека покрај брзите хируршки процедури, имплантите ќе почнат да се користат и за лекување на состојби како што се дебелина, аутизам, депресија и шизофренија.

Истражувањето за поврзаноста на мозокот-компјутерот трае веќе со години, со различни импланти веќе вградени кај луѓето.

Neuralink се натпреварува со неколку други компании кои исто така развиваат слична технологија за комерцијална употреба.