Јапонска фармацевтска компанија тврди дека Ivermectin има силно антивирусно дејство

1365

Според странските медиуми, како што пренесува Reuters, контроверзниот лек Ivermectin покажал “антивирусен ефект” врз Омикрон и другите варијанти на коронавирусот во заеднички неклинички студии, објави јапонска фармацевтска компанија.

Трговската и фармацевтската компанија Kowa Co. Ltd, која соработувала со Универзитетот Kitasato во Tokyo, за да го тестира лекот како потенцијален лек за Covid-19, не дала повеќе детали, објави Reuters.

Ивермектинот е популаризиран како лек за Covid-19 од некои лекари и како водителот на подкаст Joe Rogan, дури и кога здравствените власти и производителот на лекови Merck предупредуваат на неговата употреба, наведувајќи го недостатокот на докази дека делува против вирусот.

Во тек е клиничко испитување спроведено од Универзитетот во Oxford, во Обединетото Кралство, кое е најавено уште во јуни 2021 година.

Истражувачите од Oxford изјавија за Reuters дека не сакаат да коментираат додека не добијат резултати за извештајот.

Ivermectin првпат почна да се промовира како терапевт за Covid-19 на почетокот на 2020 година, откако научниците во Мелбурн откриле дека може да го инхибира SARS-CoV-2 во лабораторија во високи дози.

“Некои лекари и здравствени системи со ентузијазам го прифатиле пред да се спроведат било какви значајни испитувања на луѓе, а последователните испитувања биле главно мали и конфликтни”, напиша вонреден професор Justin Denholm, главен истражувач на австраласиското испитување Ковид-19 (ASCOT), во август 2021 година.

“Сега се објавени голем број ретроспективни прегледи и мета-анализи, кои во голема мера се согласуваат дека претходните студии генерално биле со низок квалитет и висок ризик од пристрасност, но нудат различни заклучоци за тоа дали ивермектинот ги подобрува резултатите.”

Во септември, Австралиската администрација за терапевтски производи (TGA) им забрани на лекарите да препишуваат ивермектин off-label (без ознака).

Општите лекари сега можат да препишуваат ивермектин само за состојби одобрени од TGA, како што се шуга и одредени паразитски инфекции.

„Овие промени беа воведени поради загриженоста за препишување орален ивермектин за наводна превенција или третман на Ковид-19“, изјавија тогаш од TGA.

Ivermectin не е одобрен за употреба кај заболените од Covid-19, а неговата употреба во пошироката јавност за Covid-19 во моментов е силно обесхрабрена од Националната работна група за клинички докази за Ковид, Светската здравствена организација и US Food и Управата за лекови на САД.

Ивермектинот првпат е откриен во 1975 година, за медицинска употреба е одобрен во 1981 година, а за човечка употреба е одобрен во 1988 година.

Во 2015 година, половина од таа година, Нобеловата награда за физиологија и медицина е доделена заеднички на откривачите на Ivermectin, Satoshi Ōmura од Универзитртот Kitasato и William Campbell од Merck.

Лекот се продава во човечки и животински формулации.

Ветеринарите го користат за deworming (dehelmintizacija) на домашните животни и говеда.

За луѓето постои во форма на таблети и широко се користи во Африка за лекување на цревна стронгилоидијаза и онхоцерцијаза – исто така познати како речно слепило – состојби предизвикани од паразитски црви.

Локални формулации исто така се користат и за борба против вошки и кожни болести како што е розацеа.

Кога лекот се зема како што е пропишано, ризикот е низок – сепак, кога се зема во големи дози може да предизвика сериозни несакани ефекти, вклучително сериозно гадење и повраќање и невролошки ефекти како што се вртоглавица, напади и кома.

Во август минатата година, американската FDA им порачала на Американците да престанат да го земаат лекот наведувајќи ја ветеринарната верзија.

FDA соопшти дека забележала зголемување на извештаите за пациентите хоспитализирани по самолекување со Ivermectin.

“Ти не си коњ. Ти не си крава. Сериозно, сите. Престанете”, се огласи FDA на твитер.

Сега се чини дека ситуацијата е свртена.

ИЗВОР: news.com.au