Научниците го откриле изненадувачкиот ефект на херпесовиот вирус

190

Шведската студија открива загрижувачка врска помеѓу вирусот на херпес и Алцхајмеровата болест и ја нагласува потребата од понатамошни истражувања и потенцијални превентивни мерки.

Револуционерното истражување спроведено во Шведска открива загрижувачка врска помеѓу вирусот на херпес simplex тип 1 (HSV-1), вообичаено поврзан со херпес, и зголемен ризик од Алцхајмерова болест.

Истражувањето, кое траеше 15 години и опфати повеќе од илјада 70-годишници, покажа дека оние кои се изложени на HSV-1 се соочуваат со двојно поголем ризик од развој на деменција, без оглед на возраста и генската варијанта позната како APOE-4, која е поврзано со оштетување на крвно-мозочната бариера, која нормално помага да се спречат токсините да влезат во мозокот.

Гореспоменатото истражување е објавено во Journal of Alzheimer’s Disease.

Сè повеќе докази дека HSV-1 го зголемува ризикот од деменција

Епидемиологот Erika Vestin од Uppsala University е воодушевена од резултатите од студијата.

Возбудливо е што резултатите ги потврдуваат претходните студии. Се повеќе и повеќе докази се појавуваат од студиите кои, како и нашите наоди, укажуваат на вирусот на херпес симплекс како фактор на ризик за деменција, посочува таа.

Една шведска студија сугерира дека вообичаените вирусни инфекции може да придонесат за когнитивно опаѓање и го предизвикуваат конвенционалниот фокус на абнормални протеински наслаги во мозокот како примарна причина за Алцхајмерова болест.

Додека приближно 80 проценти од возрасните во Шведска носат антитела на HSV-1, што укажува на изложеност на вирусот, влијанието може да биде поподмолно отколку што се мислеше. Студијата нагласува дека дури и оние без видливи симптоми на орален херпес може да бидат изложени на ризик бидејќи HSV-1 може внатрешно да влијае на когнитивната функција.

Нов напредок во истражувањето за третман на деменција

Историски гледано, научната заедница ја отфрли идејата дека инфекциите можат да предизвикаат Алцхајмерова болест. Сепак, неодамнешните студии открија врски помеѓу тешките вирусни инфекции и невродегенеративните болести. Имено, студијата на 500.000 медицински досиеја открила зголемен ризик од болести како Паркинсонова или Алцхајмерова болест по тешки вирусни инфекции.

Научниците од University of Uppsala и University of Umea сакаа да го разјаснат ова со следење на 1.002 возрасни учесници во текот на 15 години, од кои 82 проценти носеа антитела на HSV-1. Студијата откри двојно зголемување на ризикот од деменција кај оние со антитела, без оглед на генетскиот фактор APOE-4.

Спротивно на претходните претпоставки, носителите на APOE-4 не покажаа поголема веројатност за когнитивно опаѓање поврзано со антителата на HSV-1. Тоа откритие е во спротивност со истражувањето кое укажува на синергија помеѓу APOE-4 и влијанието на вирусот врз имунолошкиот одговор на мозокот.

Авторите на шведската студија бараат рандомизирани контролирани испитувања за да се испита дали лекувањето на херпес може да го спречи или одложи почетокот на деменција. И покрај предизвиците во обезбедувањето финансирање за такви испитувања, напорите како што е клиничкото испитување во фаза II што ги истражува ефектите од третманот со херпес врз Алцхајмеровата болест нудат надеж за унапредување на истражувањето за деменција.

Извор: Science Alert