Што е снимено од Меѓународната вселенска станица ? Изгледа како бомба да експлодирала над Европа!

503

Феноменот „сини духови“ обично трае само неколку милисекунди или евентуално секунди, па затоа е вистинско чудо што е снимен од Меѓународната вселенска станица.

На 8 октомври 2021 година, францускиот астронаут Thomas Pesquet снимил нешто исклучително ретко од Меѓународната вселенска станица (ISS).

Фотографијата, кај која еден кадар е снимен со подолго временско заостанување, изгледа како да прикажува бомба од кобалт која експлодирала над Европа, но оваа застрашувачка сина светлина не направила никаква штета. Всушност, повеќето луѓе никогаш не би забележале дека нешто се случило.

Наместо тоа, кадарот прикажува нешто многу помалку застрашувачко, наречено „минлив светлосен настан“ – феномен сличен на молња, која удира нагоре во горната атмосфера.

Познати се како горно атмосферско осветлување, минливи светлосни настани се еден куп поврзани феномени што се случуваат за време на грмотевици, но многу над места каде што би се појавила нормална молња. Иако се поврзани со молњи, тие дејствуваат малку поинаку.

Синиот сјај на молекуларниот азот

Постојат „сини млазови“ кои се појавуваат пониско во стратосферата и се активирани од молњи. Ако молњата се шири низ негативно наелектризираниот (горен) регион на облакот пред да помине низ позитивниот регион подолу, молњата завршува удирајќи нагоре, предизвикувајќи син сјај на молекуларниот азот.

Потоа, тука се црвените спрајтови (стратосферски / мезосферски нарушувања што произлегуваат од интензивна електрификација на громови) – електрични празнења кои често светат црвено, се случуваат високо над олујните ќелии, предизвикани од пречките под молњата.

Следниве се малку затемнети црвени ELF (емисија на светлина и пречки со многу ниска фреквенција поради извори на електромагнетни импулси) во јоносферата.

Придржувајќи се кон оваа тема, постојат и TROLL (Transient Red Optical Luminous Lineaments) кои се јавуваат по силни SPRITE-ови, како и GHOST-ови. Сигурни сме дека научниците многу се забавувале именувајќи ги сите овие феномени.

Тие можат да влијаат на нашата клима

„Она што е фасцинантно кај овие молњи е тоа што само пред неколку децении анегдотски ги забележувале само пилотите, а научниците не биле убедени дека навистина постојат“, објаснува Pesquet во описот на фотографијата.

“Уште само неколку години и ќе можеме да потврдиме дека ELF и SPRITE се многу реални и можат да влијаат и на нашата клима!”

Иако Pesquet не објаснува конкретно каков вид на светлосен настан гледаме, оваа слика може да прикаже „син стартер“, син млаз кој не стигнува точно до млазниот дел, туку создава пократок и посветол сјај.

Овие настани се особено тешки за фотографирање од Земјата затоа што се многу високи на небото и честопати се затскриваат од олујни облаци. Покрај тоа, овие феномени обично траат само неколку милисекунди или евентуално секунди, пишува Science Alert.

Ова е многу ретка појава

Имајќи го сето ова на ум, ISS изгледа како особено одлично место за барање на овие минливи настани, особено ако имате вклучено тајмлапс. Досега, видовме голем број од овие настани снимени од астронаути на ISS, но мал број од оние што се земени од Земјата.

Интересно е што Земјата не е единственото место каде што се случуваат светлински емисии, а истражувачите минатата година открија дека на Јупитер се појавиле и „сини духови“.

„Вселенската станица е исклучително погодна за оваа ѕвездарница бидејќи лета над екваторот, каде има повеќе бури“, вели Pesquet. „Ова е многу ретка појава и имаме објект надвор од Европската лабораторија Columbus посветена за набудување на овие трепкања на светлината.

Што друго да се каже освен: се надеваме дека ова истражување ќе ни обезбеди многу повеќе фотографии од оваа неверојатна појава во иднина!