Позитивна мисла | Алиса Зиновьевна Розенбаум (Ayn Rand)

450

НАЈСТРАШНО ПРЕДВИДУВАЊЕ ВООПШТО

Русинката Алиса Зиновьевна Розенбаум, е американски филозоф и писателка, попозната во литературниот свет како Ayn Rand, родена е на 2 февруари 1905 година во Saint Petersburg, Russian Empire, а починала на 6 март 1982 година во New York City, U.S.

Ова се нејзините зборови:

Кога ќе забележите дека за да произведете треба да добиете дозвола од оние кои не произведуваат ништо; кога ќе проверите дека парите течат кон оние кои не се занимаваат со стоки, туку со услуги; кога ќе сфатите дека многумина се збогатуваат со поткуп и влијание повеќе од твојата работа и дека законите не те штитат од нив, туку напротив, тие се оние кои се заштитени од тебе; кога ќе откриете дека корупцијата се наградува, а чесноста станува самопожртвуваност, тогаш можете да потврдите, без страв дека ќе погрешите, дека вашето општество е осудено на пропаст.

Алиса Зиновьевна Розенбаум (Ayn Rand)