Ако ви претстојат важни работни конференции или проекти, можеби е време да додадете малку цимет во менито.
Неодамнешна студија покажува дека циметот го подобрува помнењето и ја развива нашата способност да учиме и перцепираме.
Зачинот може да биде прифатен под поинаква форма – облеана врз десерти, во чајот, кафето или млекото.
Познат уште во антиката, циметот се користела не само како подобрувач на вкусот, а и како природна медицина!
- Цимет е моќен имуностимулатор, бидејќи содржи вредни полифеноли и антиоксиданси. Тој влегува во листата на суперхрана!
- Ја намалува инсулинската чувствителност, како и помага за регулирање на шеќерот во крвта. Сето ова води до помал апетит, внесен на калории и слабеење.
- Се користи за намалување на нивото на лошиот холестерол и триглицеридите. Само 120 мг цимет се доволни да го неутрализираат негативното влијание од мрсните јадења.
- Цимет има антиинфламаторно дејство се должи на компонентата наречена канелен. Тој му помага на организмот да се бори со инфекции и бактерии.
Како да го зачувате циметот:
- цимет во форма на прав може да биде складирана на суво место во период од 6 месеци;
- канелените стапчиња се конзумираат во рамките на година, ако се чуваат во тегла.