Машкиот косопад има решение

983

Ќелавоста напаѓа многу мажи, 85% од нив се околу 50-те, соопштува Американската асоцијација на губење коса. Едно сепак треба да се напомене – Косопадот секогаш води до фризура тип кабриолет.

Можно е фактори од секојдневниот живот да влијаат врз здравјето на машката фризура. Меѓу нив се стресот, животната средина или генетска предиспозиција кон ќелавост. Некои од нив можат да бидат отстранети за да се зачува убавината на машкиот изглед.

Кога ќе забележите круг од недостаток коса на главата или ако по миењето на косата останете со прамен во рака, не е задолжително да станува збор за ќелавост. Според лекарите, има двајца осомничени, виновни за ќелавост: андрогена алопеција и губење на косата.

“При андрогена алопеција машката коса почнува да се проретчува за време на 20-тите”, рече дерматологот д-р Глинис Аблон пред Men’s Health – “Процесот е неповратен, но е под влијание на терапии”.

Всушност во оваа состојба косата не исчезнува. Таа едноставно станува тенка и не се забележува. Така машката глава почнува да изгледа ќелаво. Истенчување на влакното се решава со тропски козметички производи, додатоци во исхраната како ленено семе, рибино масло и соли, како и со трансплантација на коса.

При опаѓањето сепак проблемот е друг. Во оваа ситуација фоликулата на влакното станува слаба, оголена и оштетена, и ги повлекува околните влакна со себе.

“Причина за опаѓањето можат да бидат пропратни болести, лоша исхрана, козметика (лак за коса) или стрес”, смета д-р Џефри Бенабио.

Стресот сепак е општ термин. Зад него можат да стојат како физички така и психички трауми. На пример бурното секојдневие, напнати нерви на работното место, но од друга страна машката коса може да падне поради несоодветен шампон, премногу лак или гел за коса.

“Ако човек успее да воспостави коja од овие работи му влијае лошо, тогаш тој би можел да се врати за околу 9 месеци”, вели д-р Бенабио.

Всушност е сосема нормално косата да ни опаѓа. Дневно од секој човек кој има нешто на главата, паѓаат меѓу 50 и 100 влакното. При опаѓањето сепак мажите се разделуват со цело клопче од фризурата.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.