Дали знаете колку пати во минута отчукува срцето на вашето бебе?

1587

Кај новороденчињата, срцевиот ритам е помеѓу 120 и 160.

Срцевиот ритам кај здраво лице е околу 75 пати во минута. Но, дали знаете колку пати во минута чука срцето на бебето?

Тој број зависи од размената на кислород, големината на бебето, неговата здравствена состојба, возраста. Некои студии покажуваат дека срцевиот ритам варира од 100 до 160 во минута. Бројот на отчукувања зависи од повеќе фактори!

Кај новороденчињата, срцевиот ритам е помеѓу 120 и 160, кај бебињата до петтиот месец, бројот на отчукувања се намалува и во просек е помеѓу 90 и 140.

Кај малку поголеми бебиња, оние на возраст од шест месеци или до една година, бројот на удари се движи помеѓу 80 и 140 во минута.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.