Дали кондомот влијае врз ерекцијата?

247

Можеби сте сретнале луѓе кои одбиваат да стават кондом со оправдување дека тој ќе ја спречи нивната ерекција.

Имате право да се сомневате во нивните зборови, но имајте на ум дека кондомите навистина можат да влијаат на нивната изведба.

Една неодамнешна студија сугерира дека кондомите навистина можат да ја убијат ерекцијата на човекот. 37% од мажите анкетирани од timesofindia.com објавија дека имале проблем со ерекција при користење на заштитниот латекс.

Зошто се случува ова?

Според испитаниците и некои сексолози, кондомите ја забавуваат ејакулацијата и ја намалуваат чувствителноста. Тие, исто така може да притисат некои нервни завршетоци ако се со погрешна големина.

Внимателно изберете ја големината на кондомот и тестирајте ако е потребно додека не го пронајдете вистинскиот.

Што да направите?

Побарајте од вашиот партнер да го стимулира вашиот пенис и со кондом, со рака, уста, итн – да се навикнете на него. Изберете најтенка опција за да ја минимизирате бариерата и да го намалите чувството. Можете исто така да се обложите на специјален лубрикант пред да ставите кондом.

Стрес и депресија

Ова се два други фактори кои можат да се мешаат во вашата ерекција, па затоа би било најдобро ако сте биле фокусирани на задоволството на партнерот за време на сексот.