По ова, вашиот свет ќе изгледа сосема поинаку ….

402

Од една група ученици наставничката побарала да ги наведат сегашните светски чуда. Иако имало несогласување околу тоа кои се, но овие добиле најмногу гласови:

 1. Египетските пирамиди
 2. Таџ Махал
 3. Панамскиот Канал
 4. Големиот Кањон
 5. Empire State Building
 6. Базиликата Свети Петар и
 7. Кинескиот ѕид.

Наставничката забележа дека едно девојче сѐ уште размислува и праша: “Имаш проблем со својата листа на светските чуда?”

Девојчето одговори: “Да. Јас не можам да се одлучам, бидејќи ги има толку многу.”

Наставничлката и одговори: “Прочитај го тоа што си го напишала. Можеби ние ќе можеме да ти помогнеме.”

Додека ги собирала тестовите, наставничката забележала дека една ученичка сѐ уште размислува, и ја праша дали има проблеми со нејзината листа. Девојката одговорила: “Да, малку. Не можам да се одлучам, бидејќи ги има многу”.

Наставничката: “Па, кажи ни што имаш, можеби можам да ти помогнам”. Девојката ја крена главата, ја погледна наставничката и почна да чита: “За мене ова се седумте чуда на светот:

 1. ДА ГЛЕДАШ
 2. ДА СЛУШАШ
 3. ДА ДОПИРАШ
 4. ДА МИРИСАШ
 5. ДА ЧУВСТВУВАШ
 6. ДА СЕ СМЕЕШ и
 7. ДА САКАШ.”

Училницата се исполни со тишина.

*Сè она што се подразбира како секојдневно и едноставно во суштина е чудесно. Највредните нешта во животот не можат ниту да се направат, ниту да се купат … Тие ни се дарувани.

Ако ви се допаѓа ова споделете го со вашите пријатели, ние ќе ви бидеме благодарни.