Еднаш кога мирољубивиот Ганди се расправал со неговата сопруга …

621

Еднаш Ганди имал сериозна расправија со неговата сопруга Кастурба. Двајцата станаа многу емотивни и дошле до точка кога Махатма Ганди кренал глас на сопругата: “Излегувај од мојата куќа! Излегувај од тука!” Плачејќи, таа ја напуштила куќата.

Махатма Ганди бил инспирација на Мартин Лутер Кинг и на многу други кои биле носители на ненасилни промени во општеството, а тука тој се расправа со неговата сопруга! Но, тоа е природата на бракот. Ако Махатма Ганди, кој бил многу поискусен од сите нас, не можел да го задржи мирот во својот дом, да не помислите дека вие ќе бидете во состојба тоа да го направите.

Малку подоцна, Ганди излегол од својата куќа и ја видел жена му како седи на страна, па ја прашал: “Што правиш ти тука? Нели требаше да заминеш некаде на друго место?” Таа ја кренала главата и му рекла: “Јас нема каде да одам.” Ганди се насмевна: “Добро, заборави на сè, ајде да влеземе внатре.”, и тоа беше крајот на расправијата.

Ова е решение за речиси секој проблем во бракот – “заборави”. Без оглед на проблемите кои можете да ги имате – врз основа на околностите, врз основа на две различни его – тие не се важни. Кога две ега живеат во близина еден до друг, повремените несогласувања и конфликти се природни.

Она што е важно е свет принцип на причината зошто ние сме заедно – да си помагаат едни со други за да напредуваат во јога животот. Високиот принцип е да си помагаме едни на други во развојот на чиста љубов – едни према други, према сите други живи суштества, и према Бога и едни со други да се штитиме во оваа намена. Ако ова е причината зошто сме се венчале, тогаш ништо друго не е важно.

Повеќето од разводите се врз основа на работи кои навистина не се важни. Но, ако не се фокусира на високите принципи, помалку важните работи стануваат многу важни – најмалку очигледно. Ако ја гледате целата слика малите делови можат да се прилагодат, но, ако не може да ја видите целата слика, еден мал дел може да создаде хаос.