Имунотерапија – нова надеж за деца со леукемија

1924

“CAR Т терапија – прва одобрена генска терапија за леукемија во светот”, наслов е на тркалезната маса организирана од Фондацијата Нора Шитум, а на која за прв пат во хрватската стручна јавност е презентирана таа револуционерна терапија и нејзините ефекти.

– Оваа терапија е нова надеж за сите деца чија леукемија не реагира на хемотерапијата и трансплантацијата на матичните клетки, и навистина е револуција во лекувањето. Се надевам дека во блиска иднина ќе дојде и во Хрватска и нема да бидеме принудени постојано да организираме хуманитарни акции и децата да ги испраќаме на лекување во странство – изјави основачот на Фондацијата “Nora Šitum” Đana Atanasovska.

Петтиот столб на лекување

Посебен гостин од Америка беше д-р. Richard Aplenc од Детската болница во Филаделфија, кој ја презентираше CAR T терапијата на професионалната јавност. Со години, основа во лекувањето на малигните болести биле хирургијата, хемотерапијата и радиотерапијата, но во изминатите неколку години, имунотерапијата, која ја зајакнува способноста на имунолошкиот систем на пациентот да ги нападне клетките на ракот, се појавиле како она што многу научници го нарекуваат “петтиот столб” на лекувањето на ракот. Имунотерапијата или клеточна терапија е нов пристап во лекувањето на ракот во кој се користат сопствените имунолошки клетки на телото кои се борат против инфекцијата, да ги убиваат клетките на ракот. Научниците поминале децении проучувајќи ја имунотерапијата како можен третман.

Резултати

Со текот на годините решиле многу од проблемите поврзани со овој вид на лекување, вклучително и: како да се учат клетките да го признаат ракот, како да развијат клетки во лабораторија на начин повторно безбедно да ги вратат во телото на пациентот и како да ја програмираат клетката која ќе продолжи да расте во телото повеќе од неколку дена, а потоа да остане во телото подолго време да продолжи да ја следи болеста на пациентот на долг рок.

CAR Т клеточна терапија развиена во соработка со Детската болница во Филаделфија (Children’s Hospital of Philadelphia) и University of the Hospital of Pennsylvania, ги реши сите тие проблеми и 2017. година стана прва во светот одобрена терапија за деца со напредната акутна лимфобластична леукемија Б-клетки (која не реагира на хемотерапија ниту на трансплантација на коскена срцевина) и возрасни со напреднати лимфоми.

Кај 75 пациенти на возраст од 3 до 21 година, стапката на преживување изнесува 90% по шест месеци, а 76% по една година. Др. Richard Aplenc истакна дека оваа терапија се дава на деца кај кои леукемијата се вратила, тие имале рецидив на болеста и веќе не можеле да добијат каков било друг третман. Тој додаде, но и се надева дека децата во Хрватска ќе можат да добијат третман откако следната година ќе го одобри Европската агенција за лекови.