Дали знаете што значи СТАН во имињата на земјите? (ВИДЕО)

478

Пакистан, Казахстан, Узбекистан, само се некои од овие земји.

Ако некогаш сте се запрашале што значи наставката “стан” во имињата на многу земји, YouTube каналот “Roots and Routes” има одговор.

Тоа е староперсиски збор чие значење е “земја”, која има прото-индо-европски корени во зборот “ста”, што значи “да стои”.

Зборот стан се однесува буквално на местото каде што живеат луѓето, што значи дека не се користи само како дел од имињата на државите.

Бројните имиња на административните покраини, историските региони, вклучувајќи ги и движењата за независност во некои земји ја имаат оваа наставка.