Пенисот се намалува со возраста, но докторот со интересно име вели | “Заштедете скапоцени сантиметри со овој трик”

664

Ако му се верува на овој посебен експерт, постои начин на кој можете да спречите губење на волумен и сентиметри во интимната област.

Добри вести за мажите кои мислат дека имаат преголеми гениталии: пенисот се намалува со возраста!

Исто како и сè друго во вашето тело, и долната област трпи одредени промени со стареењето. За разлика од ушите кои растат цел живот. Во случај на вашиот пенис и тестиси, ќе дојде до намалување.

„Ако пенисот во ерекција е долг 15 сантиметри кога неговиот сопственик е на 30-тина години, тој може да се намали на 13-14 сантиметри кога ќе зачекори во 60-тите или 70-тите години“, изјави урологот Irwin Goldstein за Vice уште во 2018 година.

Болеста на Peyronie е предизвикана од натрупување на масно ткиво под кожата на пенисот, што може да предизвика виткање.

Производството на тестостерон забавува

Покрај тоа што пенисот понекогаш е помал поради вишокот килограми со кои мажите се среќаваат во одредена возраст, формата на вашиот пенис исто така може да се смени поради Peyron-иева болест, станувајќи закривен во исправена положба.

Болеста на Peyronie предизвикува таложење на наслаги под површината на пенисот со текот на времето. Се смета дека оваа болест влијае на 0,5% до 13% од мажите во САД, иако многу луѓе не се свесни дека ја имаат, според одделот за урологија на Weill Cornell Medicine.

Покрај тоа, како што стареете, производството на тестостерон исто така се забавува, што може да влијае на големината и функцијата на тестисите и пенисот. Состојбите поврзани со стареење, како што е атеросклерозата (затнување на крвните садови), исто така, можат да го намалат протокот на крв во пенисот, правејќи го помал.

Your Penis Can Shrink As You Get Older – A TikTok Doctor Explains How To Prevent It

Имајте секс редовно и без грижи

Но, според д-р Edwardu Zimmerman – кој се претставува како @dickdocontiktok на TikTok – постои начин на кој можете да спречите губење на волуменот и сантиметри во интимната област.

„Пенисите се намалуваат со возраста – исто како што се губи волуменот на лицето и вратот“, објасни д-р Zimmerman за Buzzfeed. „Долу ќе го изгубите опсегот и ќе ја изгубите должината ако ретко го користите. Правилото навистина важи тука: Или користете или изгубете“.

Во суштина, продолжете да го користите вашиот пенис редовно и ќе го забавите намалувањето. Како дополнителна придобивка, студиите покажале дека редовниот секс може да го намали ризикот од рак на простата.