Претерано заштитничкиот однос кон децата резултира со негативни последици

323

Родителите кои премногу ги штитат своите деца обично сакаат ги заштитат од неволји, повреди и болка. Но, постојат типови на родители премногу заштитнички настроени кон своето дете и на тој начин му испраќаат порака со која сметаат дека детето е неспособно да се носи со животните предизвици.

Сето тоа води кон недостаток на самодоверба кај децата. Таквите деца израснуваат во луѓе кои не можат да успеат во предизвиците и задачите, без помошта на возрасните.

Децата кои имаат премногу строги и заштитнички настроени родители не знаат да развијат и да преземат одговорност за своите постапки и затоа мора да преземат поголеми ризици, особено кога се тинејџери.

Претерано заштитничкиот однос на родителот кон детето доведува до недостаток на развој на самопочитување кај детето. Тоа се случува бидејќи на детето не му се дозволува да се соочи со предизвиците, без интервенција на родителите.

Самопочитта се развива така што децата се оставаат сами да се соочат со предизвиците, а тоа може да им биде скратено доколку се премногу заштитени.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.