Дерењето предизвикува агресивност кај децата

624

Речиси 90 отсто од родителите повремено им викаат на своите деца и сметаат дека тоа не е штетно за нив, за разлика од физичкото казнување, покажува едно истражување

Но експертите тврдат дела дерењето на детето дејствува како и ќотекот и влијае врз неговиот емоционален развој.

Строгото воспитување на родителите може да предизвика депресија кај децата и проблематично однесување.

Дерењето секако не е добро за односот меѓу родителите и детето, бидејќи на тој начин детето добива впечаток дека не вреди и најчесто е несигурно и му недостига самодоверба.

Кога станува збор за тинејџерите, според истражувањето, дерењето го зголемува ризикот од проблематично однесување, но исто така и раздразливоста, лажењето, кражбите или бегањето од училиште.

Освен тоа, со лутината и фрустрацијата доаѓаат и псовките и навредите.

Понекогаш е добро да се покажат емоции, но по „експлозијата“ потребно е на детето да му се укажат последиците, кои ќе ги сноси доколку не ве послуша. Во спротивно залудно сте викале.

Добрата страна на однапред познатите дисциплински мерки е да го научите детето пред се да биде искрено и чесно, но и доследно.

Препознајте дали децата ве тестираат…

Важно е да има на ум дека децата често пати ги испитуваат границите на толеранција и ги предизвикуваат родителите за да ја „тестираат“ нивната воздржаност.

Сторете и Вие нешто убаво за вас – Cashback

Регистрирајте се! https://cbw.to/4d9crg

Повеќе за Cashback на следниов линк: Cashback world | Cashback – Враќање пари при секое купување

Cashback World | Cashback – Враќање пари при секое купување