Дали знаете што се случува со телото кога тука ќе ставите коцка мраз?

1811

Ако редовно ставате коцка мраз на ова место, Кинезите велат дека телото се подмладува, многу болести исчезнуваат, а вие сте здрави, весели и полни со енергија.

Ова место се наоѓа помеѓу тетивите на вратот, конкретно на тилот каде што се наоѓа дупката во која се соединуваат главата и вратот. Тука се наоѓа точка, која во кинеската акупунктура се нарекува Фенг Фу или засолниште на ветерот.

МЕТОД

Методот се состои во следново: легнете на стомак (или седнете) и ставете 1 коцка мраз (околу 2×2 cm) на местото на Фенг Фу (дупчето на тилот) и држете ја така 20-тина минути. Коцката мраз може да се фиксира со завој, шамија, итн.

Тоа да се прави редовно, со паузи од 2-3 дена, наутро на празен стомак и навечер пред спиење. Со оваа постапка не е можно да добиете настинка.

Во почетокот може да биде присутно чувството на студ, но за 30-40 секунди се чувствува наплив на топлина на точката на делување. Првите неколку дена ќе имате чувство на еуфорија поради ослободување на ендорфин во крвта.

РЕЗУЛТАТИ

Што постигнуваме со редовно ставање коцка мраз на тилот, на точката Фенг Фу?

 • го подобрува сонот
 • одлично расположение и целокупна виталност
 • одлична работа на дигестивниот тракт
 • збогум на настинките (мразот може да го користите и при зголемена температура)
 • ги отстранува главоболката, забоболката и болките во зглобовите

Особено, делувањето на коцката мраз на точката Фенг Фу помага со следните болести:

 • респираторни заболувања
 • болести на кардиоваскуларниот систем
 • невролошки болести со дегенеративни промени на ‘рбетот
 • акутни, гастроинтестинални и сексуално преносливи инфекции
 • нарушувања на тироидната жлезда
 • артритис, хипертензија и хипотензија
 • бронхијална астма
 • нарушувања во работата на гастро-интестиналниот тракт, дебелината и неухранетост
 • целулитот (особено во превенција и рана фаза)
 • нарушувања на менструалниот циклус и ендокрината неплодност
 • психо-емоционални нарушувања, стрес, хроничен замор, депресија, несоница

Поточно кажано, делувањето на местото Фенг Фу не лекува, туку го враќа човекот во физиолошка рамнотежа, телото го подмладува и на организмот му дава силен животен импулс.

Избегнете го методот ако сте бремена, имате пејсмејкер, епилепсија и шизофренија.

Во кинеската медицина, телото се гледа како енергетски систем, така што преку акупунктура и масажа може да се влијае на протокот на енергијата и функционалната активност на органите.