Зошто мажите се поретко им приоѓаат на жените

465

Во современо општество, додворувањето и заведувањето како повеќе да не постојат, а луѓето се однесуваат според системот јас сум центар на светот. Посилниот пол се жали дека девојките се намрштени, вообразени и исфолирани, додека тие тврдат дека праќаат сигнали во празно.

Почна уште една студена војна. Не, не се работи за актуелната политичка состојба во светот. Како и во секоја, и во оваа ривалите се одмеруваат од страна чекајќи на секој погрешен чекор на противникот. Примирјето не е на повидок. Но, не се очекува ни ескалирање на судирот. Бидејќи, непријателите во оваа војна не можат едни без други. Се работи за мажите и жените.

Се стекнува впечаток дека машко-женските односи не биле никогаш толку затегнати. Момчињата и девојките седат во кафулиња како припадници на два завоени табори. Вооружени со мобилни телефони, непријателите се одмеруваат заштитени со темни стакла на очила за сонце. А потоа одат дома и ја продолжуваат војната на интернет форумите. Мажите фрлаат обвиненија дека девојките во Србија се намрштени, ладни, вообразени, исфолирани. И дека насмевката станала луксуз.

– Нашите девојки се непристапни и многу бараат. Имаат високи критериуми и потценувачки и потсмешлив став, за разлика од девојките во Европа кои се опуштени и многу полесно може да им се пријде – се жали еден форумаш.

Со него се согласуваат и други момчиња, кои тврдат дека дури и кога ќе се осмелат да пријдат на девојкии, тие дрско го отфрлаат додворувањето. Девојките пак се жалат дека сигналите ги праќаат во празно, а дека момчињата кои им приоѓаат се премногу агресивни или неромантични. И додека топчето се сели од еден на друг терен, продолжува статус кво. Никој не крева бело знаменце.

Се поставува прашањето дали денешните генерации воопшто знаат што е флерт и заведување? Поради што речиси повеќе никој на никого не приоѓа? Во што е проблемот, го прашавме инструкторот по заведување во Србија, Петар Вагиќ.

Во патријахалните општества се очекува првиот чекор да е на мажот. Но, многу мажи имаат непријатност која ја создаваат два спротивставени стремежи. Стремеж да пријде на девојка која му се допаѓа и стремеж да се заштити себе од ризик на одбивање и создавање тензија, па мажот чувствува стрес, непријатност, анксиозност и страв – вели Петар.

Постарите генерации збунето ја гледаат денешната младина забележувајќи парадокс. Порано, наспроти помалата слобода и општествените стеги, мажите знаеја да се додворуваат, а девојките да праќаат сигнали. Дел од одговорот на прашањето зошто денес е поинаку лежи во се поизразениот индивидуализам и егоцентризам кај модерниот човек. Романтиката бара време и желба да се удоволи на другото лице и барем тоа за момент да се постави во центарот на светот. А тоа е невозможно се додека сите се однесуваме како Луј 14 и се доживуваме самите како крал и кралица, Сонце околу кое се врти целиот свет. И додека премалку даваме, премногу (нереално) очекуваме за возврат.

Продолжува на страна 2