Wi-Fi – Тивкиот убиец кој ни го скратува животот? или ова нема врска со реалноста

215

Во денешно време е тешко да се замисли животот без Wi-Fi. Благодарение на интернет, нашите безжични уреди, таблети, лаптопи и телефони, користат и доставуваат сигнали, кои се многу штетни.

Ќе се обидеме да ве информираме за добрите и лошите страни на Wi-Fi-то. Прво за лошите. 🙂

Предизвикуваат

  • Постојано и силна главоболка
  • Хроничен замор
  • Болки во ушите
  • Нефокусираност

Обидете се да не спиете во соба каде што има многу техника.

Совет

  • Исклучете Wi-Fi-то кога не го користите
  • Не го ставајте рутерот во спалната или кујната
  • Наместо безжичен, ставете кабелски телефон.

Една студија покажува дека стравот од wifi е лажен

 

Студија спроведена во текот на четири години од шпански истражувачи покажува дека влијанието на радиофреквенцијата и телефонските бранови е занемарливо. Така, стравот од Wi-Fi станува новиот „случај со микробранова печка“, апарат за домаќинство кој веќе е прифатен од општеството.

Многу луѓе се на ставот дека мобилната телефонија и Wi-Fi можат да му наштетат на здравјето. За да се демантира вистинитоста на овие обвинувања, тим лекари по физика од Медицинскиот факултет и Факултетот за компјутерско инженерство на Универзитетот во Касила-Ла Манча (UCLM) заклучиле дека овие стравови се неосновани.

Студијата открива дека овие нови технологии се безопасни за здравјето. Резултатот е добиен по четири години истражување на 75 лица подложени на бранови во различни фреквентни опсези. Според извештајот, зрачењето што го добиле од уреди како што е Wi-Fi “е еквивалентно на она што би го примиле од 100W сијалица на 1 км. далеку”. Интересно, дошле и до сознание дека највисокото зрачење се произведува од ФМ фреквенцијата, која обезбедува бранови илјада пати под законската граница, и тоа  повеќе од еден век.

Физичарот Енрике Арибас Гард, директор на истражувачката група за RF бранови на UCLM, нагласува дека “радиофреквентното зрачење може да се спореди со полжав на автопат: никогаш нема да направи скок на радар, бидејќи неговата брзина е една десет илјади од максимално дозволената. Нема студии кои корелираат радиофреквенција со рак. Јас не го исклучувам WiFi дома, дури и кога сум со деца. Постои интерес да се каже дека wifi е штетно да се продаваат лажни лекови. Далечинскиот управувач на телевизорот е 10.000 пати помоќен од радиобрановите и никој не се грижи за тоа”.

На крај, истражувачот Алберто Најера е позагрижен за „загадувањето на воздухот и тутунот“, бидејќи тие „ги предизвикуваат оние болести“ што им ги припишуваат на Wi-Fi и телефонските столбови.