Врската помеѓу витамин D и респираторните инфекции

1119

Според истражувачите од Универзитетот “Queen Mary” во Лондон, адекватен внес на одреден витамин може да помогне за намалување на ризикот од респираторни инфекции и да се зајакне имунолошкиот систем.

Истражувачкиот тим вади податоци од 25 одделни студии на вкупно 11 321 учесници. Тие утврдиле дека додавањето на витамин D кон диетата обезбедува заштитен ефект против респираторни инфекции.

Според водечкиот истражувач д-р Адриан Мартину, додатоците со витамин D помагаат за намалување на ризикот од развој на респираторни болести како настинка и грип за 10%.

Врската помеѓу витамин D и респираторните инфекции

Неколку други студии откриле слична врска помеѓу земањето на витамин D и намалениот ризик од респираторни заболувања. Во истражувањето од 2016 година научници од Медицинскиот кампус на Универзитетот во Колорадо истражувале 107 пациенти со просечна возраст 84 години. Некои пациенти добивале повисоки дози на витамин D, а други пациенти добивале пониски дози витамин D. Истражувачите утврдиле дека пациентите кои имале повисоки дози, покажуваат 40% намалување на акутните респираторни заболувања – ОРЗ по една година.

Водечкиот автор на студијата, д-р Адит Џинди, објаснува дека откритието на витамин D е “потенцијално спасување”. Тој објаснува: “Има многу малку средства за борба со ОРЗ, особено откако повеќето антибиотици не работат при вирусни инфекции.

Но витамин D изгледа потенцијално способен да ги спречи овие инфекции.Ако резултатите се потврдат на поголемо истражување, високата доза витамин D, е идеален за секојдневното користење и дозирање, за да биде сведен на минимум ризикот и да се има потенцијал за значителна корист за јавното здравје преку спречување на ОРЗ-болести..

Уште едно истражување открива дека највисокиот прием на витамин D може да го намали ризикот од инфекции на дишните патишта. За време на истражувањето истражувачите тестирале 140 доброволци.

Тие добиваат додатоци од витамин D или плацебо. Истражувачите дошле до заклучок дека пациентите од групата на витамин D покажале 25% намалување на инфекциите на дишните патишта во споредба со оние од плацебо групата.

Истражувачот д-р Питер Бергман објаснува: “Нашите истражувања можат да имаат важни последици за пациентите со рекурентни инфекции или компромитирана имунолошки заштита, како недостаток на антитела и исто така може да помогне да се спречи појавата на отпорност кон антибиотици, кои доаѓаат од прекумерна употреба “.

Како да се зголеми внесот на витамин D

Доказите изгледаат сосема јасни. Повисок прием на витамин D. Помош за подобрување на имунолошкиот систем и го намалува ризикот од респираторни инфекции. Најмал природен начин да се зголеми нивото на Витамин D е да поминете некое време на убаво, отворено место. Поголемиот дел од храната се лоши извори на витамин D, освен ако не се збогатени. Покрај природната сончева светлина, еве некои од најдобрите начини да добиете повеќе витамин D: печурки јајца збогатени храна