Црн грав | Рецепт

1706

Потребни

  • 2 чаши сушен црн грав
  • 2 чаши домати исечени на коцки
  • 2 чаши сецкан кромид / црвен кромид
  • 1 шолја сечкан целер
  • 3 лажици ситно сечкан лук
  • 2 лажици маслиново масло
  • 2 лажици мед или жолт шеќер
  • 1 лажичка пиперка
  • 1 лажичка ким (по избор)
  • половина лажичка цимет
  • свежи листови од мајчина душица
  • сол и црн бибер

Подготовка

  • Пред да го подготвите јадењето гравот натопете го во 8 чаши вода преку ноќ. Откако ќе се натопи гравот, процедете го и измијте го.
  • Загрејте го тенџерето на средна температура, потоа додадете го маслото и пропржете ги кромидот, целерот и лукот околу 4 минути.
  • Додадете ги доматите и варете уште две минути, потоа измиениот црн грав, мајчина душица, пиперот, кимот и циметот.
  • Се прелева со вода и се додава медот, па се зголемува температурата и се остава да се крчка поклопено час и половина до два часа со повремено мешање.
  • Додадете топла вода по потреба, додадете сол и бибер по личен вкус.
  • Друг начин е да се готви во експрес тенџере, каде што гравот исто така претходно е натопен, но сите состојки се ставаат заедно во тенџерето и така се варат на силен оган околу 35 минути. На крајот од готвењето се додава само бибер.