Вселенскиот телескоп James Webb снимил водена пареа, но од каде доаѓа таа ? Видео

726

GJ 486 b е за третина поголем од Земјата и три пати помасивен, што значи дека е карпест свет со посилна гравитација од Земјата. Но, дали има вода на неа?

Откако почна да работи, вселенскиот телескоп James Webb не престана да ги воодушевува научниците и пошироката јавност со своите слики. Сепак, се чини дека последните снимки донекаде ги збуниле научниците кои ги анализирале.

Имено, додека ја проучувал карпестата егзопланета GJ 486 b, James Webb направил неколку фотографии со помош на инфрацрвениот спектрограф NIRSpec и открил – индикации на водена пареа.

GJ 486 b спаѓа во категоријата егзопланети кои се премногу блиску до својата ѕвезда за да бидат во зоната погодна за живот. Научниците проценуваат дека температурата на неговата површина е околу 430°C. Тогаш, од каде доаѓа водената пареа?

Ако водената пареа е поврзана со планетата, тоа би значело дека таа има атмосфера, и покрај високата температура и непосредната близина на нејзината ѕвезда. Научниците веќе пронашле водена пареа на гасовити егзопланети, но сè уште не потврдиле атмосфера околу карпеста егзопланета. Сепак, тим од научници од NASA предупредува дека водената пареа би можела да се наоѓа на самата ѕвезда – конкретно, во студените ѕвездени пеги – а не на егзопланетата.

Гледаме сигнал и речиси сигурно се должи на водата. Но, сè уште не можеме да кажеме дали таа вода е дел од атмосферата на планетата, што значи дека планетата има атмосфера или само гледаме воден потпис кој доаѓа од ѕвездата, објасни Sarah Moran од University of Arizona во Tucson, воедно и главен автор на студијата што ќе биде објавена во The Astrophysical Journal Letters.

  • Водената пареа во атмосферата на жешка карпеста планета би била големо откритие за науката за егзопланетите. Но, треба да бидеме внимателни и да се погрижиме ѕвездата да не е виновникот, додаде Kevin Stevenson од Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory во Maryland.

Како што објаснуваат, GJ 486 b е за третина поголем од Земјата и три пати помасивен, што значи дека е карпест свет со посилна гравитација од Земјата. Орбитира околу црвено џуџеста ѕвезда, за што му требаат нешто помалку од 1,5 земјини денови.

Иако водената пареа може да укаже на присуство на атмосфера на GJ 486 b, подеднакво веродостојно објаснување би била водена пареа од ѕвездата. Имено, како што објаснуваат научниците, дури и на нашето Сонце, водена пареа понекогаш може да постои во сончевите дамки бидејќи овие точки се многу ладни во споредба со околната површина на ѕвездата.

Ѕвездата околу која се движи GJ 486 b е многу поладна од Сонцето, така што уште повеќе водена пареа би се концентрирала во нејзините ѕвездени точки. Како резултат на тоа, може да се создаде сигнал кој ја имитира планетарната атмосфера.

Не видовме докази за преминување на планетата преку ѕвездени точки за време на транзитот. Но, тоа не значи дека нема дамки на ѕвездата на друго место. А токму тоа е физичкото сценарио кое би го втиснало овој воден сигнал во податоците и ќе направи да изгледа како планетарна атмосфера, објасни Ryan MacDonald од University of Michigan, еден од коавторите на студијата.

За очекување е дека атмосферата на водена пареа постепено ќе еродира поради загревањето и зрачењето на ѕвездите. Како резултат на тоа, доколку постои атмосфера, таа веројатно ќе мора постојано да се обновува од вулкани кои исфрлаат пареа од внатрешноста на планетата. Ако навистина има вода во атмосферата на планетата, потребни се дополнителни набљудувања за да се намали податокот за количината на вода.

Ќе бидат потребни дополнителни набљудувања на пократки инфрацрвени бранови должини од другиот инструмент на James Webb, “Near-Infrared Imager and Slitless Spectrograph” (NIRISS), за да се направи разлика помеѓу планетарната атмосфера и сценариото на ѕвездената точка.

Таа комбинација на резултати од повеќе инструменти ќе може навистина да одреди дали оваа планета има атмосфера или не, рече Stevenson на крајот.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.