Површните рани на кожата не се само површни, туку претставуваат и опасност за друг систем во човечкото тело

612

Новото истражување ги открива опсежните последици од раните на кожата врз целокупното здравје, надминувајќи го нивното влијание на нивото на површината на кожата и сугерира директно влијание врз здравјето на цревата.

Во таа студија, која го променила досегашниот начин на набљудување на раните на кожата, а ја воделе научници од University of California, San Diego, е откриена директна врска помеѓу оштетувањето на кожата и промените во цревниот микробиом.

Заштитните бариери на телото, кои ги вклучуваат кожата, цревата и белите дробови, се потпираат на епителните ткива за заштита од надворешни закани. Секое прекршување на овие бариери може да предизвика значителни последици, како што покажуваат новите откритија на американските научници.

Во овој пионерски експеримент, научниците направиле мали засеци на кожата на глувците, следејќи ги последователните промени во нивните цревни микробиоми. Резултатите биле зачудувачки, бидејќи повредените глувци покажале значителна промена во составот на микрофлората, која се карактеризирала со зголемување на штетните бактерии и намалување на корисните.

Понатамошните истражувања, вклучително и генетските модификации кај глувците за симулирање на повреда на кожата без физички рани, обезбедиле непроценлив увид во механизмот што ја поткрепува врската кожа-црева. Зголемените нивоа на ензими поврзани со повреда на ткивото ги отсликуваат ефектите од оштетувањето на кожата, влошувајќи ги цревните состојби како што е колитисот.

Од особен интерес е набљудувањето дека глувците со индуциран колитис доживеале влошени симптоми кога биле изложени на оштетување на кожата или ензимски промени, нагласувајќи ја сложената меѓусебна врска помеѓу здравјето на кожата и цревата.

Значењето на овие нови откритија не може да се прецени. Претходните студии забележале дисбиоза во цревниот микробиом на поединци со воспалителна кожна болест, а се претпоставувало дека микробите во цревата влијаат на кожата, забележале авторите на гореспоменатото истражување, објавено во списанието Nature Communications.

Додека понатамошните човечки истражувања се оправдани за да се потврдат нивните резултати, импликациите се длабоки, нудејќи неочекувани сознанија за сложената врска помеѓу болестите на кожата и цревата.

Револуционерната нова студија го предизвикува конвенционалното разбирање на здравјето на кожата и цревата и го отвора патот за нови пристапи за разбирање и решавање на различните здравствени состојби на нивниот пресек.

Извор: Science Alert