Дали замрзнатиот леб навистина може да биде поздрав ? Еве што велат експертите

779

Замрзнувањето на лебот ја зголемува неговата хранлива вредност со тоа што нуди краткорочна контрола на шеќерот во крвта, но кога станува збор за долгорочните здравствени придобивки, работите се малку покомплицирани.

Дали има вистина зад неодамнешниот тренд на TikTok кој сугерира дека замрзнувањето на лебот може да ја зголеми неговата хранлива вредност?

Duane Mellor, раководител за медицина и исхрана заснована на докази на британското Aston Medical School, ја разгледа науката зад овие тврдења за да ги открие вистинските факти.

Трансформација на лебот

Лебот претрпува фасцинантна трансформација за време на печењето бидејќи топлината на рерната предизвикува скробот во брашното да се прошири и желатинира, што резултира со мека текстура што ја сакаме. Mellor објаснува дека овој процес го олеснува варењето на скробот, особено во храната со малку влакна или ситно мелената храна како бел леб или компири.

Меѓутоа, ладењето на зготвениот скроб предизвикува нивно собирање во отпорни скробови, кои претставуваат поголем предизвик за разградувањето на дигестивниот систем. Замрзнувањето го забрзува овој процес уште повеќе во споредба со ладењето, што доведува до формирање на поотпорен скроб.

Предности на замрзнување леб

Покрај промената на структурата на скробот, замрзнувањето на лебот, исто така, помага да се задржи влагата, одржувајќи го посвеж и помек подолго време во споредба со ладењето, каде што загубата на вода може да предизвика лебот да стане застарен и тврд.

Истражувањето за ефектот на замрзнувањето и тостирање на леб отврз нивото на шеќер во крвта дало интересни резултати. Домашниот леб покажал значително намалување на скоковите на шеќерот во крвта откако ила замрзнат и препечен. Сепак, овој ефект е помалку изразен кај лебот купен во продавница, што укажува на варијации во методите на производство што може да влијае на структурата на скробот.

Иако краткорочните придобивки од замрзнувањето леб врз контролата на шеќерот во крвта се јасни, неговите долгорочни ефекти врз здравствените резултати како што се апетитот, регулирањето на тежината и ризикот од болести остануваат неизвесни, истакнува Mellor.

Покрај тоа што влијае на нивото на шеќер во крвта, отпорниот скроб нуди неколку други здравствени придобивки. Служи како извор на хранливи материи за цревните микроби и на тој начин придонесува за здрава рамнотежа на бактериите во дигестивниот систем. Дополнително, отпорниот скроб ја подобрува чувствителноста на инсулин, потенцијално намалувајќи го ризикот од дијабетес тип 2 и може да помогне во намалувањето на нивото на холестерол, а со тоа да се намали ризикот од срцеви заболувања.

Отпорниот скроб не е единствен за лебот; може да се најде и во разновидна варена и разладена скробна храна како што се компири, тестенини и одредени видови ориз. Оризот басмати, на пример, создава поотпорен скроб од меките сорти како оризот арборио.

Краткорочни ефекти

Придобивките од отпорниот скроб се прошируваат надвор од здравјето на цревата. Има улога во подобрување на целокупната метаболичка функција, потенцијално влијаејќи на фактори како што се регулирање на апетитот и нивото на холестерол. Сепак, важно е да се забележи дека овие ефекти се првенствено краткорочни, со скромни импликации за долгорочните здравствени резултати.

И покрај скромниот долгорочен ефект, замрзнувањето леб покрај здравствените придобивки има и практични придобивки, забележува Mellor. Помага во намалувањето на отпадот од храна, го продолжува рокот на траење на лебот, одржливо е решение за домаќинствата, а истовремено нуди помалку здравствени придобивки.

Извор: The Converstion