Ако не ви се допаѓа вашето слатко или млечно кафе, можеби вреди да експериментирате со малку сол. Еве зошто солта во кафето е ефикасен „убиец“ на горчината.
Некои љубители на кафе сакаат да пијат кафе без ништо, а оние кои сакаат да додаваат адитиви во своето кафе обично се одлучуваат за шеќер или млеко или и двете, за да ја ублажат горчината на тој црн пијалок.
Сепак, постои еден необичен додаток на кафето, за кој повеќето луѓе не знаат, но кој кружи како „хак“ на социјалните мрежи. Станува збор за додавање мал прстофат сол во кафето наместо шеќер, со што ќе се отстрани горчината, а во исто време да се истакнат други вкусови кои инаку не доаѓаат до израз.
Научна основа
Постои дури и научна основа за додавање сол во кафето, што е добро познато со децении бидејќи натриум хлоридот е исклучително ефикасен во сузбивање на горчината во кафето, како и во сите видови храна. Со потиснување на перцепцијата на горчина, солта им овозможува на другите вкусови, како што се сладоста или умами (петтиот вкус што ги подобрува сите вкусови во едно јадење), да дојдат до израз и вистински да заблескаат.
Постојат различни рецептори на јазикот кои се чувствителни на одредени видови на вкус. Рецепторот за сол е познат како епителен натриумски канал или ENaC. Рецепторите за горчлив вкус припаѓаат на семејството познато како TAS2R. Истражувањето објавено во 1995 година покажа дека солта е ефикасна во маскирањето на горчината. Кога научниците измешале слатки и горчливи соединенија, додавањето сол направила смесата да има посладок и помалку горчлив вкус, но ефектот не бил двонасочен бидејќи горчливите соединенија не го потиснувале вкусот на солта.
Сè уште не е сосема јасно како функционира потиснувањето на вкусот, но студијата од 2013 година на глувци покажа дека иако ENaC има вкус на ниско ниво на натриум хлорид, при високи концентрации солта исто така ги активира рецепторите за кисело и горчливо. Тоа е затоа што се смета дека оваа комбинација има непријатен вкус, а консумирањето премногу сол одеднаш е крајно опасно. Од друга страна, додавањето малку сол може да помогне.
Каде традиционално се користи солта во кафето?
Горчината на кафето се појавува кога се пече како подготовка за варење. Овој процес произведува соединенија наречени лактони на хлорогена киселина и, во потемните печења, фенилиндани, кои се формираат со разградување на хлорогена киселина.
Места низ светот каде што вообичаено се додава сол во кафето за да се подобри неговиот вкус, вклучуваат Виетнам, каде соленото кафе се збогатува со кондензирано млеко за вкусен пијалок налик на карамела. Шведската арктичка традиција на кафе е да се додаде малку солено месо или сирење. Дури и членовите на американската морнарица пиеле кафе со сол за време и по Втората светска војна бидејќи нивната опрема за бигор не била целосно ефикасна и откриле дека солта помага при горчина.
Ако не ви се допаѓа вашето слатко или млечно кафе, можеби вреди да експериментирате со малку сол, особено во ситуации кога ќе завршите со загорено кафе од прекумерна екстракција. Бидејќи не секое има ист вкус, количината на додадена сол веројатно ќе варира од личност до личност.
Од друга страна, ако се обидувате да внимавате на внесот на натриум, не мора да се грижите ниту за тоа, бидејќи класичните адитиви за кафе како шеќерот и млекото се исто така ефикасни во потиснување на горчливиот вкус.
Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!
Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.