Светската метеоролошка организација предупреди на враќање на добро позната појава

639

Таа шанса се зголемува на 70 до 80 отсто во периодот од јули до септември, според WMO.

Во втората половина од годината е можно враќање на временскиот феномен El Niño, што може да придонесе за зголемување на температурата на глобално ниво, предупреди во средата Светската метеоролошка организација (WMO).

По три години од временскиот систем La Niña во Тихиот Океан, кој често малку ги намалува глобалните температури, има 60 отсто шанси мај и јуни да доживеат промена и El Niño, неговиот потопол пандан, да се врати.

Таа шанса се зголемува на 70 до 80 отсто во периодот од јули до септември, според WMO.

Wilfran Moufouma Okia, шеф на одделот за клима при WMO, изјави дека сè уште нема проценки за можен пораст на глобалните температури.

Но, El Niño ќе предизвика висок пораст на глобалните температури, ние го чувствуваме ефектот на температурите предизвикани од El Niño со мало задоцнување, рече Okia.

WMO признава дека не може да ја предвиди силата или времетраењето на El Niño.

Најжешкото лето досега било 2016 година и се совпадна со силниот El Niño, иако климатските промени исто така придонесоа за екстремни температури во годините без таа временска шема.

Тоа е дел од природната осцилација предизвикана од температурите на океаните и пацифичките ветрови што се префрла помеѓу El Niño, неговата „поладна сестра“ La Niña и неутрални услови. Во последните три години се забележани голем број необични последици од La Niña.

За време на El Niño, западните ветрови долж екваторот се забавуваат и топлата површинска вода на Пацификот тече назад кон исток, задушувајќи ги постудените води и создавајќи потопли температури на површината на океаните.

Во годините на La Niña, ветровите од исток-запад на Пацификот се посилни, туркајќи ги топлите површински води кон запад и повлекувајќи подлабока, постудена вода кон исток.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.