Светот станува сè потопол | Незапирливо расте бројот на денови со температура над 35 степени

209

Меѓународниот институт за животна средина и развој (IIED) со седиште во Лондон објави анализа која ја квантифицира растечката закана од екстремни горештини во некои од најголемите урбани центри во светот.

Бројот на денови во кои температурата достигнува 35°C во 20-те најголеми метрополи во светот, од Делхи преку Џакарта до Буенос Аирес, е зголемен за 52 отсто во последните три децении, открива анализата на think tank.

Повеќе од 300 милиони луѓе живеат во 20-те најнаселени главни градови, каде што се уникатно ранливи на порастот на температурата предизвикан од климатските промени со оглед на фактот дека асфалтот и зградите апсорбираат и задржуваат топлина.

Главните градови, вклучувајќи ги Делхи, Дака и Манила, веќе се погодени од опасни топлотни бранови оваа година, предизвикувајќи голем број смртни случаи поврзани со топлината и затворање на училиштата.

Делхи го забележа својот најдолг и најинтензивен топлотен бран во последните 74 години, со 39 последователни денови со максимални температури над 40°C од 14 мај до 21 јуни, според метеоролошката станица.

Меѓународниот институт за животна средина и развој (IIED) со седиште во Лондон објави анализа која ја квантифицира растечката закана од екстремни горештини во некои од најголемите урбани центри во светот.

Користејќи ги податоците за температурата на површината од метеоролошките станици на аеродромите, истражувачите откриле дека од 2014 до 2023 година имало вкупно речиси 6.500 денови или прилики кога температурата во еден од 20-те градови достигнала 35°C или повеќе. Во деценијата од 1994 до 2003 година, тој број бил само 4.755.

Знаеме дека топлото време не се чувствува подеднакво во различни градови, рече Tucker Landesman, истражувач на IIED.

Поверојатни се џебовите на екстремна топлина во одредени видови населби и комерцијални области. Тоа е поврзано со нееднаквоста и начинот на кој ги дизајнираме зградите и јавната инфраструктура.

Главниот град на Индонезија, Џакарта, се соочи со најголемото апсолутно зголемување на бројот на денови со температури над 35°C, од 28 дена помеѓу 1994 и 2003 година на 167 дена во последната деценија.

Сеул во Јужна Кореја отиде од девет дена на 58, а Буенос Аирес од седум на 35.