Научниците откриле маѓепсан круг ! Депресијата кај постарите може да доведе до губење на меморијата

399

Не само што депресијата влијае на меморијата, се чини и обратно, објавија истражувачите.

Депресијата може да придонесе за губење на меморијата и обратно, според истражувачите кои проучувале околу 8.200 Британци во текот на две децении.

Тимот откри дека „линеарната промена на депресивните симптоми“ „придонела за забрзано губење на меморијата“ кај испитуваната група, која се состоела од луѓе на возраст од 50 и повеќе години, со просечна возраст од 64 години.

Но, не само што депресијата влијае на меморијата, се чини и обратно, велат истражувачите во трудот објавен од Американското медицинско здружение.

Побрзата промена во меморијата е исто така реципрочно поврзана со побрза промена на симптомите на депресија со текот на времето, според британско-американскиот тим на научници и лекари од University College London, University of Rochester Medical Center и Brighton and Sussex Medical School.

Психолошкото расположение и перформансите на меморијата се фундаментално поврзани, објаснуваат истражувачите, истакнувајќи дека иако когнитивната дисфункција претходно била поврзана со депресија, насоката на оваа асоцијација не била јасна.

Учесниците биле анкетирани секоја втора година помеѓу 2002 и 2019 година, користејќи мерки како што се тестови за меморија и вербална флуентност, како и формат за проценка на симптомите на депресија обезбедени од Центарот за епидемиолошки студии.