Алармантно откритие ! Научниците собориле важна претпоставка за таканаречените „вечни хемикалии“ и откриле нешто вознемирувачко

345

Истражувањето на британските научници открива дека „вечните хемикалии“ во секојдневните производи за нега и чистење на кожата можат да се инфилтрираат во нашата кожа, предизвикувајќи неочекувани токсични ризици за здравјето на луѓето.

Загадувањето предизвикано од човекот влегува во нашите тела на начини кои сè уште не ги разбираме целосно. Неодамнешното истражување на University of Birmingham во Велика Британија открива дека таканаречените „вечни хемикалии“ како што е PFAS (polyfluorinated alkyl substances) можат да навлезат во нашата кожа.

Овие постојани материјали, првично создадени пред повеќе од педесет години, на компаниите како DuPont се познати како многу токсични кога се вдишуваат и умерено токсични кога се голтаат. Тајните документи на компанијата од 1961 година покажуваат дека некои видови хемикалии PFAS не смеат ни да ја допираат кожата.

Но, во 2024 година, научниците исто така почнале да откриваат дека опасните хемикалии PFAS се наоѓаат во голем број производи за нега на кожата, вклучувајќи креми за сончање, хидрантни креми и средства за чистење.

Разбиена погрешна претпоставка

Способноста на овие хемикалии да се апсорбираат преку кожата претходно била отфрлена бидејќи молекулите се јонизираат, вели научникот за животна средина Oddný Ragnarsdóttir.

Таа објаснува дека се сметало дека нивниот електричен полнеж, кој одбива вода и дамки, го спречува и преминот на кожната мембрана.

Сепак, експериментите на Ragnarsdóttir и нејзиниот тим ја оспоруваат таа претпоставка. Постојат повеќе од 12.000 сорти на PFAS, но нивните ефекти во крвотокот и нивото на токсичност сè уште се нејасни. Истражувачите се фокусирале на 17 вообичаени хемикалии PFAS, применувајќи ги на 3D модел на човечка кожа. Тие забележале дека дури 15 од овие хемикалии продреле во моделот на кожата во рок од 36 часа.

Нивното истражување е објавено во списанието Environment International.

Една загрижувачка хемикалија, PFOA (perfluorooctanoic acid), е исфрлена од употреба во САД во раните 2000-ти поради нејзината токсичност, но таа сè уште се појавува во водата од чешма. Во 2023 година, PFOA е глобално забранета со Стокхолмската конвенција на ОН поради нејзините канцерогени ефекти. Една неодамнешна студија покажала дека PFOA може да се апсорбира и преку кожата, при што 13,5 проценти влегуваат во крвотокот, а 38 проценти остануваат во кожата.

Недвосмислен индикатор

Една неодамнешна студија со машки волонтер покажала недвосмислено дека PFOA во кремот за сончање може да се апсорбира во кожата и крвотокот. Многу е веројатно дека дел од апсорбираната [PFOA] се дистрибуира од крвта во други течности и ткива, истакнуваат авторите на таа студија. Сепак, извештаите за нивоата на PFAS во човечките органи и крвта се ретки.

PFOA засекогаш е заменет со хемикалии со пократок ланец, но тие може да бидат уште позагрижувачки. На пример, perfluoropentanoic acid (PFPeA), која најчесто се наоѓа во пакувањето на храната, се апсорбира четири пати побрзо од PFOA. PFPeA покажа системска токсичност кај моделите на глувци кога се нанесува на нивната кожа.

Техниката за 3D модел на кожа, користена претходно оваа година, исто така покажала дека хемикалиите во токсичните забавувачи на пламен, како што се polybrominated diphenyl ethers (PBDEs), можат да навлезат во кожата и да влезат во крвотокот во рок од еден ден.

Иако остануваат многу прашања за овие повеќегодишни хемикалии и нивната апсорпција преку кожата, зголемената загриженост кај токсиколозите сугерира дека е крајно време да се посвети поголемо внимание на проблемот.

Извор: Science Alert