Стресот и депресијата го зголемуваат ризикот од мозочен удар

386

Едно истражување на американски научници на испитаници со дијабетес тип 2, ја поврзува присутноста на стресот и депресијата со поголем ризик од мозочен удар.

Стресот и депресијата биле поврзани со поголем ризик за смрт од срцеви заболувања и крвните садови, објавија научниците од Универзитетот Источна Каролина.

Ризикот бил најголем за лицата кои истовремено биле погодени и со стрес и со депресија.

Кај тие испитаници ризикот за смрт од болести на срцето и крвните садови бил поголем од двојно поголем.

Резултатите објавени во стручното списание „Diabetes Care“ се темелат врз основа на следње на 22.000 возрасни испитаници на просечна возраст од 64 години.