Целерот ја намалува нервозата

444

Доколку сте нерасположени и се чувствувате напнато, природата има убав начин да се релаксирате.

Хипократ го препорачуваше на неговите пациенти ова растение како еден вид лек за смирување.

Тајната на целерот се крие во изобилството на магнезиум, калиум и калциум кои заедно влијаат на ублажување на тензиите.

Освен моќната тројка, целерот е нискокалорично растение кое содржи висок процент на течности, па многумина ја сметаат за идеален сојузник во борбата против вишокот килограми.

Дршката на целерот содржи дури 83 проценти вода и здрава количина влакна, па го намалува чувството на ситост.

Комбинација на калиум и натриум, кој се наоѓа во целерот, помага за регулирање на телесната тежност и стимулирање на производство на урина, а притоа и отстранување на отровите од организмот што ова растение го прави идеален диуретик.