Што се случува со телото ако не го зголемуваме напорот во салата

898

Како облеката и изборот на појадок пример, повеќето од нас имаат навика да се придржуваат кон ист режим, кога станува збор и за вежбање со тегови.

Вистина е дека исполнувањето на еднаков фитнес план секој ден е погодно, на овој начин не го предизвикуваме телото, а како резултат ги пропуштаме и придобивките од вежбањето.

Нашето тело се адаптира на отпорот кога кревање исти тежини со недели. Така не може да се изградат мускулите. Кога не ја зголемуваме тежината на вежбите кои ги исполнуваме, не ги предизвикуваме мускулите, што не води и до никакви резултати.

При безбедносните вежби е многу важно да има постепено зголемување на тежината, бидејќи на тој начин мускулот расте, заедно со силата.

Кога целта е телото ќе се тонизира, отпорот треба да се зголеми. Ако можеме да направиме уште две дополнителни повторувања за време на тренингот, тогаш е време за овој чекор.

Сепак има и корист од користењето на исти тежини – сеподобрува издржливоста на мускулите. Ако се држиме до подеднаков отпор, зголемувањето на повторувањата може да биде најдобар начин за следење на прогресот.