Повеќето семејства трошат најмногу пари од буџетот на домаќинството за храна. Сепак, правилната и квалитетна исхрана не мора да биде скапа.
Ако знаете како паметно да трошите пари, можете да уживате во храната што ја сакате дури и со ограничени ресурси.
Следете ги следниве девет тајни на искусни и штедливи домаќинки:
Изберете сезонски
Со развојот на земјоделството и увозот, границите кога станува збор за сезоната целосно исчезнаа, сè е достапно во текот на целата година во супермаркетите. Сепак, концептот на сезоната постои со причина – овошјето и зеленчукот тогаш се највкусни и најздрави, но и најевтини.
Продажба
Можете да купите многу производи на залиха, како што се житарки, ореви, шеќер, брашно и други производи што можат да траат долго. Купете ги на големо кога се во најдобра понуда и складирајте правилно. Ако им дозволите да се расипат, не штедите, губите.
Правилно складирање
Ништо не штедите ако купите многу овошје, кое скапува и на крајот се фрла. Чувајте ги вашите резерви правилно и редовно прегледувајте ги – едно скапано овошје може да ги уништи сите други.
Списокот е задолжителен
Ако одите во продавница со список, има малку шанси да претерате во количина и потрошувачка.
Продолжува на страна 2