Како да заштедите при набавка на храна, а сепак да јадете сè што сакате

1506

Повеќето семејства трошат најмногу пари од буџетот на домаќинството за храна. Сепак, правилната и квалитетна исхрана не мора да биде скапа.

Ако знаете како паметно да трошите пари, можете да уживате во храната што ја сакате дури и со ограничени ресурси.

Следете ги следниве девет тајни на искусни и штедливи домаќинки:

Изберете сезонски

Со развојот на земјоделството и увозот, границите кога станува збор за сезоната целосно исчезнаа, сè е достапно во текот на целата година во супермаркетите. Сепак, концептот на сезоната постои со причина – овошјето и зеленчукот тогаш се највкусни и најздрави, но и најевтини.

Продажба

Можете да купите многу производи на залиха, како што се житарки, ореви, шеќер, брашно и други производи што можат да траат долго. Купете ги на големо кога се во најдобра понуда и складирајте правилно. Ако им дозволите да се расипат, не штедите, губите.

Правилно складирање

Ништо не штедите ако купите многу овошје, кое скапува и на крајот се фрла. Чувајте ги вашите резерви правилно и редовно прегледувајте ги – едно скапано овошје може да ги уништи сите други.

Списокот е задолжителен

Ако одите во продавница со список, има малку шанси да претерате во количина и потрошувачка.

Продолжува на страна 2