Што не треба да правиме ако имаме егзема

2534

Најкарактеристичните симптоми на егзема вклучуваат црвен и нервозен осип на рацете и нозете, кои понекогаш можат да предизвикаат рани или да доведат до лушпеста кожа.

Иако е можно за прв пат да сте развиле атопичен дерматитис веќе како возрасни, кај повеќето луѓе тоа се случува веднаш по раѓањето. Кај некои атопичниот дерматитис продолжува до зрелоста и никогаш не поминува.

За да го намалиме ризикот од понатамошно иритација на кожата при присуство на состојбата, еве што треба да избегнуваме.

Да не се препуштаме на “луксузна када”

Долгото киснење во кадата дефинитивно звучи фантастично, но ако имаме атопичен дерматитис – најчестата форма на егзема, поминувањето на предолго време во водата може да ја остави кожата со силен јадеж.

Важно е да се запамети правилото дека водата не треба да биде ниту премногу топла ниту премногу ладна, туку млака. Идеално останувањето во неа не смее да биде повеќе од 15 минути на ден.

Да не користиме ароматизирани детергенти

Тие исто така можат да ја иритираат кожата. Препорачливо е да изберете производи кои не содржат мириси и бои. Течните препарати имаат тенденција да остават помалку остатоци од иритирачки состојки.

Да не користиме и миризлив сапуни

Слично на детергентите, ароматизираните сапуни за раце, солите за капење, лосиони за тело можат да ја оставаат кожата сува и оштетна. Наместо тоа, се препорачува да се користат меки козметички производи.

Да не менуваме многу топло или многу ладно

Во потоплите месеци високите температури, или чувството на топлина, понекогаш можат да ја иритираат кожата на засегнатите. Потењето исто така може да предизвика иритација. Покрај тоа, студеното и суво време во текот на зимата често е причина за чешање.