Штетни манифестации на стресот

187

Стресот буквално ни ја убива енергијата, желбата да посетиме теретана, штети дури и на либидото.

И додека некои видови стрес можат да нè исполнат со енергија, отклучување т.н. одговор “тепај се или бегај”, секојдневниот стрес може да извади сериозни негативни ефекти врз организмот. На кој начин стресот штети?

1. Штета на либидото

Не е тајна дека кога умот ни е на друго место, може да биде тешко да се препуштиме за љубовни милувања. Но, тоа не е единствениот начин на кој стресот влијае врз она што се случува или не се случува меѓу чаршафите.

Хроничниот стрес може да влијае врз формирањето на естроген, за кој се знае дека го одржува репродуктивниот систем. Во присуство на стрес, треба да се фокусираме на здрав режим на исхрана и намалување на обработената храна.

2. Води до појава на мозолчиња

Кога ќе се напрегнеме, нивото на половите хормони андрогени во организмот се зголемуваат, што е причина за појава на акни. Како дополнување на мозолчињата по лицето, стресот може да се манифестира и по други места на кожата во форма на осип.

Тоа е така, бидејќи анксиозноста доведува до нарушувања во имунолошкиот систем, а тоа крие ризик од развој на егзема или кожни инфекции.

3. Меморијата исто се влошува

Стресот, кој се случува кога чувствуваме закана за својот живот или животот на близок човек или чувствуваме како интензивен страв или беспомошност, сериозно влијае врз хипокампусот – областа на мозокот, каде се чуваат спомените.

Овој вид на стрес доведува до намалување на хипокампусот, што го отежнува меморирањето на факти, листи, цели настани, како и долги периоди на време (од минути до денови). Покрај тоа, поразите од стресот може да го попречат процесите поврзани со создавањето на нови сеќавања.