Научниците во страв од волк стар 44.000 години ! Еве зошто ! Видео

259

Во 2021 година, жителите на Јакутија во источна Русија откриле волк во дебел пермафрост, земја што останува замрзната во текот на целата година, но почнала да се топи на многу места поради зголемувањето на просечната глобална температура.

Сега истражувачите од Североисточниот федерален универзитет во Јакутск, Русија ги проучуваат мумифицираните остатоци за да дознаат повеќе за животното.

Замрзнатите услови овозможиле плеистоценскиот предатор да биде совршено зачуван. Неговите заби, поголемиот дел од крзното и дел од неговите органи сè уште се недопрени.

„Всушност е сосема изненадувачки. Тоа е единствениот потполно возрасен плеистоценски волк некогаш пронајден, што е навистина извонредно и уникатно“, изјави за Business Insider антропологот Robert Losey, кој не бил вклучен во истражувањето, пренесува Science Alert.

Тоа веќе се случило

Многу работи може да се научат од стомакот на волците, вклучително и генетиката, начинот на живот, исхраната, па дури и присуството на древни бактерии и вируси:

„Живите микроби можат да преживеат илјадници години, што ги прави еден вид сведок на минатите времиња“, рече Artemy Goncharov, истражувач во Институтот за експериментална медицина.

Овој волк веројатно припаѓа на изумрен вид и веројатно бил поголем од модерните волци, според Losey. Анализата на геномот ќе помогне да се утврди неговата поврзаност со семејното стебло на кучето. По испитувањето на еден од забите, научниците веруваат дека волкот бил возрасен мажјак. Ловел во рамна, ладна средина полна со мамути, волнени носорози, изумрени коњи, бизони и ирваси.

Истражувачите земале примероци од желудникот и дигестивниот тракт за да дознаат повеќе за остатоците од храната во волкот. Истражувањето може да ги открие и функциите на древните микроби во цревата на волкот и присуството на паразити. Доколку се открие непознатиот микроорганизам, тој потенцијално би можел да придонесе за развој на идни лекови, се вели во изјавата на истражувачите.

Тоа може да биде опасно

Откритието е дел од пошироката соработка за проучување на други древни животни како фосилни зајаци, коњи и мечки. Истражувачите веќе испитале главата на волкот од плеистоценот и имаат уште еден фосил на волк кој чека детална анализа. Како што се топи вечниот мраз во светот поради глобалното затоплување, се појавуваат се повеќе и повеќе древни суштества како ова. Во Јукон, палеонтолозите откриле совршено сочувано бебе мамут во 2022 година.

Но, не е сè толку безопасно во вечниот мраз. Во 2016 година, затоплувањето во Сибир ослободи антракс од некогаш замрзнат труп на ирваси, што резултира со избувнување на зараз на 36 луѓе, а едно дете починало. Истражувачите се загрижени дека други патогени може да спијат во тундрата додека светот полека се топи поради глобалното затоплување.

Минатата година, истражувачот Jean-Michel Claverie објавил дека оживеал вирус стар 48.000 години, пронајден во сибирскиот вечен мраз, кој сè уште може да зарази амеби. Сите антички вируси или бактерии што може да ги содржи стомакот на јакутискиот волк би можеле да им помогнат на истражувачите подобро да ги разберат микробите скриени во вечниот мраз.