Цитрусите спречуваат дијабетес

959
Јапонски мандарини "mikan" (Cherry orange)

Мандарински и некои видови цитруси може да го спречат развојот на дијабетис.

До овој заклучок дојдоа научниците од националниот институт за истражување на исхрана и земјоделското производство на Јапонија, како и нивните колеги од Медицинскиот институт во Хамамацу.

Како што пишува весникот “Асахи”, во истражувањето учествувале околу 1.000 луѓе на возраст меѓу 30 и 70 години. Дел од нив редовно вклучиле во хранливата исхрана јапонски мандарини “mikan” (Cherry orange) и други цитруси кои се одгледуваат во Земјата на изгрејсонцето.

Јапонски мандарини микан – “Cherry orange”