СЕРИОЗНО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ! Милиони би можеле да умрат, но последната сламка на спасот ја нуди едно австралиско животно

986
Австралиски клунар

Сепак, тој предупредува: “Бидејќи сѐ повеќе земји добиваат пристап до тој тип на лекови, стапката на употреба ќе се зголеми (…), што ќе предизвика повисока стапка на отпорност на антибиотици.”

Таквата отпорност на бактерии е одговорна за смрт на 700.000 луѓе годишно во светот, оценува група меѓународни експерти основана во 2014 година во Велика Британија.

Употребата на антибиотици е пониска во богатите земји и изнесува 10,3 милијарди стандардно пропишани дневни дози. Помеѓу 2000 и 2015 година, растот бил само 6 проценти.

Турција, Тунис, Алжир и Романија во 2015 година биле меѓу шесте земји со највисока стапка на употреба на антибиотици.

Во последните шеснаесет години, употребата на антибиотици двојно се зголемила во Индија, во Кина за дури 79 проценти, а во Пакистан за 65 проценти. Овие три земји се најголемите потрошувачи на антибиотици меѓу неразвиените и средно развиените земји.

Напротив, незабележителен раст бил забележан во трите земји кои се први по потрошувачка меѓу богатите земји – САД, Франција и Италија, се наведува во студијата.

Отпорност на антибиотиците би можела да доведе до десет милиони животи до 2050 година, оценето е во неодамна објавената британска студија.

Спас на човештвото можеби би можело да дојде од некој чуден клунар. Тоа животно кое живее во Австралија е еден од ретките цицачи кои несат јајца. Австралиските научници неодамна откриле дека протеинот во мајчиното млеко од чудесниот клунар може да има лековито дејство врз луѓето.