Сериозно предупредување ! Европа не е подготвена за опасностите од климатските промени

251

Предупредувањето доаѓа откако Европската комисија во вторник треба да објави стратегија за зајакнување на способноста на блокот да се прилагоди на климатските промени.

Опасностите од климатските промени растат, а Европската унија не е подготвена да се справи со екстремните горештини, шумските пожари и уште полоши поплави, предупреди во понеделникот агенција на ЕУ.

Опасностите од климатските закани „растат побрзо од нашата општествена подготвеност“, рече директорката на Европската агенција за животна средина (ЕЕА), Leena Ylä-Mononen, во моментот на објавувањето на новиот извештај на агенцијата.

Првата проценка на климатскиот ризик на ЕЕА покажа дека многу области, од јавната инфраструктура и финансии до здравјето и животната средина, се изложени на ризик, а некои се изложени на поголем ризик отколку што се мислело.

Извештајот покажа дека зголемената суша и топлина не само што го загрозуваат растителното производство во јужна Европа, туку им се закануваат и на земјите од централна Европа.

Зголемената топлина, исто така, претставува закана за преносот на електрична енергија бидејќи топлината влијае на далноводите, а сушите влијаат на производството на електрична енергија во системите на нуклеарните централи. Поплавите би можеле да влијаат и на системите за производство на електрична енергија во јужна Европа.

Екстремните горештини се поврзуваат и со прераната смрт бидејќи голем дел од населението е изложено на топлотен стрес, особено на југот на ЕУ. Сега е толку топло во јужна Европа што комарците можат да ги пренесат поранешните тропски болести.

Предупредувањето доаѓа откако Европската комисија треба да објави стратегија за зајакнување на способноста на блокот да се прилагоди на климатските промени.