Потребно
- 7-10 лажици шеќер
- 10 селски јајца
- 15 лажици гриз
- 3-4 лажици брашно
- 150 гр исецкани ореви
- 1 лимон
- Шербет
- 1 пакетче ванилин шеќер
- 300 мл вода
- 2 чаши шеќер
- половина цеден сок од лимон
Подготовка
Оревите извалкајте ги во брашното, додадете гриз и се измешајте. Јајцата изматете ги со миксер заедно со шеќерот околу 10-тина минути за да смесата нарасне.
Во изматените јајца со лажица додајте ги оревите со гризот и брашното, и полека со лажица промешуваме. Смесата ја нанесуваме во набрашнета и намрсена тава и се пече на 180 степено околу 15-20 минути. Во тек на печењето температура се намалува по потреба на 150 степени.
Шербет
Шеќерот, водата и ванилиниот шеќер се вријат 5 минути, потоа се додава сокот од лимон. Изладената араванија се сече на коцки и се наросува со рендана кора од лимон, потоа се прелива со млак шербет и се чека да се излади.