Поради него, Јапонците се здрави и живеат најдолго | 10 златни совети на др. Shigeaki Hinohara

1018

Може да се каже дека докторот Shigeaki Hinohara е одговорен за долговечноста на Јапонците, затоа што неговите совети придонеле неговиот народ да живее среќно и квалитетно.

Тој почина на 18 јули, 2017 година, на 105 години, а во наследство на целиот свет оставил вредни сознанија за мистериозната тајна на долг живот.

Сакате да ја доживеете стотата и тоа во добра форма на здраво тело и дух? Можно е и тоа го покажа со својот пример. Тој го посветил својот живот за постигнување на долговечноста на нацијата.

Тој помогна да се воспостави медицински систем благодарение на кој Јапонците станале еден од најдоловечните народи во светот. Речиси до неговата смрт тој работел во болница, лекувал пациенти и предавал на студентите на универзитетите.

Еве неколку негови совети за долг, здрав и квалитетен живот:

1. Енергија доаѓа од фактот дека се чувствуваме добро, а не од здрава исхрана и многу спиење

“Сите се сеќаваме како деца, кога се забавувавме, често заборававме да јадеме или да спиеме. Верувам дека можеме да го задржиме тој став и како возрасни – најдобро е да не се уморува телото со многу правила, како што се ручекот и спиењето”, објаснува лекарот. Најважно за виталноста е да се чувствуваме задоволни и исполнети. Да се забавуваме – на тоа треба да се поработи, а не да се оптеретуваме со тоа кога ќе јадеме и кога ќе спиеме.

2. Вардете се од дебелината

Докторот Hinohara постојано потенцирал дека сто годни доживуваат луѓе кои немаат прекумерна тежина и затоа треба да се обрне внимание на тежината и на физичката кондиција. Не треба да сте оптоваретувме со начинот на исхрана, но сепак треба да се внимава да не се прејадуваме. Тој за појадок пиел кафе, чаша млеко и сок од портокал со лажица маслиново масло. Верувал дека маслиновото масло е одлично за крвните садови и кожата. За ручек јадел млеко и кекси, а често го прескокнувал ручекот кога бил премногу зафатен. За вечера јадел зеленчук, риба и ориз. Двапати неделно јадел говедско месо.

Продолжува на страна 2