Овој век фатален за глечерите | Откриена е судбината на планетата | Видео

507

Глечерите на Земјата се топат поради глобалното затоплување многу брзо отколку што во минатото научниците мислеле, се наведува во најновата студија.

Глечерите секоја година губат над 369 милјарди тони снег или мраз, што тоа е скоро половина територија на Сверна Америка.

Директорот на светскиот центар за контрола на Глечерите (World Glacier Monitoring Service) изјави дека новата студија до сега е најопфатена со истражувањето на глечерите.

Според таа студија објавена во најновиот број на списанието (Nature), наведува дека глечерите од 2013 година губат околу 13 отсто од вкупната маса.

Глечерите се топат пет пати повеќе отколку во 60-тите години, се наведува во студијата дека глобалното затоплување на планетата влијае на зголемување на нивото на морето поради топењето на мразот.

Меѓутоа покрај тоа, топењето на глечерот може да се дестабилизра и планинскиот гребен, а на одредени места на планетата, како на пример во перунските Анди, глечерот е важен извор на вода па затоа домаќинствата зависат од нив во сушните сезони.

Споредувајќи ја брззината и степенот на топење со преостанатиот волумен на мраз, начниците дошле до различни заклучоци дека глечерите во поедини региони покрај европските Алпи, Нов Зеланд и западна Канада ќе исчезнат овој век.

– Но зад тоа се крие уште една лоша порака, а тоа дека во некои региони, покрај канадскиот Антартик, топењето на глечерот е „притискање“, што значи дека тие ќе продолжат да го подигаат нивото на морето и по 2100 година.