Овој опасен синдром убива 11 милиони луѓе годишно | Најчести жртви децата

432

Иако сепсата убива 11 милиони луѓе годишно, не се знае доволно за синдромот на имунолошки одговор на организмот, што може да доведе до откажување на органите, според Светската здравствена организација.

Околу 20 проценти од сите смртни случаи во светот се припишуваат на сепса, која се јавува кога било кој тип на инфекција предизвикува премногу силен имунолошки одговор, што како резултат резултира со откажување на повеќе органи.

Повеќето студии за сепса се спроведени во здравствени установи во богати земји, но многу почесто, во дури 85 проценти од случаите, се јавува во земји со низок или среден приход.

Светот итно треба да преземе чекори за подобрување на податоците за сепса и истражување, така што сите земји ќе можат навремено да одговорат на него, се вели во соопштението на СЗО.

Децата се жртви на скоро половина од 49 милиони случаи на сепса регистрирани во светот секоја година, од кои 2,9 милиони не преживуваат.

Сепсата е исто така водечка причина за смрт кај бремени жени или кратко време по породувањето. Исто така, претставува голем ризик за пациентите со интензивна нега.

Пациентите кои страдаат од потешка форма на COVID-19 или други инфекции се исто така повеќе склони кон сепса, според СЗО.

Многу од оние кои ја преживеале имаат долгорочни последици или често умираат во рок од една година. Само половина од пациентите се опоравуваат целосно, посочува СЗО.