“Over the Rainbow” | Judy Garland | Видео

459

“Over the Rainbow” е класична, со Оскар наградена балада. Музиката ја напиша Харолд Арлен, а стиховите се на EY Харбург.

Создадена е 1939 година за филмот “Волшебникот од Оз“, а испеана од актерката Џуди Гарланд во нејзината главна улога како Дороти Гејл. Со текот на времето, таа ќе каже:

“Over the Rainbow” стана дел од мојот живот. Таа е симболот на соништата и желбите на сите нас и сигурна сум дека тоа е причината зошто некои луѓе добиваат солзи во нивните очи кога ќе ја слушнат. Јас сум ја пеел илјадници пати и сѐ уште е песна која е најблиску до моето срце.”

Во албумот на Израел Kamakawiwoole “Соочувајќи се со иднината“, објавен во 1993 година, обработена е и темата од филмот “Волешбникот од Оз“, Somewhere over the rainbow.

Според статистичките податоци ова е најпродаваниот сингл и албум во последнива 20 години во Америка, Англија, Германија, Швајцарија … Само во Германија 2012 продаденисе околу 600 000 дигитални записи на оваа песна, а во Америка дури 3 000 000.

Somewhere over the rainbow

Somewhere over the rainbow, way up high
There’s a land that I’ve heard of once in a lullaby.
Somewhere over the rainbow, skies are blue
And the dreams that you dare to dream,
Really do come true.

Someday I’ll wish upon a star
And wake up where the clouds are far behind me.
Where troubles melt like lemon drops,
Way above the chimney tops,
That’s where you’ll find me.

Somewhere over the rainbow, blue birds fly
Birds fly over the rainbow
Why then, oh why can’t I?

Somewhere over the rainbow, blue birds fly
Birds fly over the rainbow
Why then, oh why can’t I?

If happy little bluebirds fly beyond the rainbow
Why, oh why can’t I?

Songwriters: E.Y. Harburg / Harold Arlen

Н О В О !!!

Бидете и вие дел од фамилијата на my World

Регистрирајте се! https://cbw.to/4d9crg

Повеќе за Cashback на следниов линк: Cashback world | Cashback – Враќање пари при секое купување

Најбараната Cashback Card во Македонија можете да ја добиете БЕСПЛАТНО ако се регистрирате преку нашиот сајт www.kukuriku.com.mk